Odluka ATP-a

Wimbledon ove godine bez bodova nakon zabrane nastupa ruskim i bjeloruskim teniserima

screensghot yt

Mogućnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuje na turnirima na temelju zasluga i bez diskriminacije je temeljna za našu turneju.

Učesnici Wimbledona u muškoj konkurenciji neće dobiti bodove nakon odluke čelnika takmičenja da se ruskim i bjeloruskim igračima zabrani učešće na turniru, saopštilo je u petak Udruženje teniskih profesionalaca (ATP).

Teniserima iz tih zemalja All England Club (AELTC) je ranije zabranio da se takmiče na svim turnirima na travi u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Međutim, ATP je odlučio da turniri van Wimbledona, kao što je Queens, zadrže svoje bodove na ljestvici.

Suspenziji ruskih i bjeloruskih sportista pored ATP usprotivila se i Ženska teniska asocijacija (WTA), koja još nije donijela konačan stav po pitanju bodovanja, kao i mnogi bivši i sadašnji asovi.

“Mogućnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuje na turnirima na temelju zasluga i bez diskriminacije je temeljna za našu turneju. Odluka Wiblmedona da ovog ljeta zabrani ruskim i bjeloruskim igračima takmičenje u Velikoj Britaniji potkopava to načelo i integritet rejting sistema ATP. Takođe je protiv naše konvencije o rejtingu. U sadašnjim okolnostima, sa velikim žaljenjem ne vidimo drugu opciju osim uklanjanja ATP bodova sa Wimbledona za 2022. godinu,“ navodi se u saopštenju i dodaje:

„Unilateralne odluke ove prirode od strane Wimbledona, ako se ne riješe, predstavljaju štetan presedan za ostatak toura. Diskriminacija prema pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na turneji koja djeluje u više od 30 zemalja. I dalje se nadamo da će naredni razgovori sa Wimbledonom dovesti do prihvatljivog ishoda za sve zainteresovane.“