Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bez promjena

Wimbledon potvrdio zabranu igranja Rusima i Bjelorusima

daniil-medvedev-wimbledon

ATP je prethodno donio odluku da se bodovi sa Wimbledona ove godine neće računati, ali će se oduzimati bodovi koji su osvojeni prošle godine, što je najviše pogodilo srbijanskog tenisera Novaka Ðokovića koji brani titulu

Čelnici Wimbledona potvrdili su ranije donesenu odluku po kojoj je ruskim i bjeloruskim teniserima zabranjeno učešće na Grand Slam turniru u Londonu, koji počinje 27. juna.

„U ime All England Cluba i organizacije takmičenja, želimo da izrazimo snažnu podršku onima koji su pogođeni sukobima u Ukrajini u ovim teškim vremenima. Dijelimo univerzalnu osudu nelegalnih akcija Rusije i veoma pažljivo smo razmotrili uticaj ove situacije u kontekstu obaveza prema igračima, javnosti i sportu“, naveli su organizatori.

„Također, uzeli smo u obzir i preporuke Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Naša je dužnost da u skladu sa svojim mogućnostima doprinesemo naporima Vlade, industrije, sporta u ograničavanju ruskog globalnog uticaja na najsnažniji mogući način“, dodaje se u odluci.

Spomenuta odluka znači da će treći Grand Slam u sezoni propustiti, među ostalim, Daniil Medvedev (od ponedjeljka prvi igrač svijeta), Andrej Rubljov (osmi igrač), te Arina Sabalenka (šesta na WTA listi) i Bjeloruskinja Viktorija Azarenka (trenutno 19-ta u svijetu) koja je u Londonu dva puta stigla do polufinala.

ATP je prethodno donio odluku da se bodovi sa Wimbledona ove godine neće računati, ali će se oduzimati bodovi koji su osvojeni prošle godine, što je najviše pogodilo srbijanskog tenisera Novaka Ðokovića koji brani titulu.

Upravo se Đoković, zajedno sa mnogim drugim igračima, usprotivio odluci da zabrani nastup ruskim i bjeloruskim sportistima u Wimbledonu.