Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za NBA zvijezdu tužilaštvo traži četiri godine robije

kanter

Tužilaštvo Republike Turske zatražilo je četverogodišnju kaznu zatvora za košarkaša New York Knicksa Enesa Kantera zbog vrijeđanja predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Kanter je veliki protivnik turskog predsjednika. On je sljedbenik Fethullaha Gulena, koji je u Turskoj proglašen teroristom i glavni je optuženi za pokušaj prošlogodišnjeg puča u toj zemlji.

Komentari Kantera o turskom predsjedniku bili su javni. Zbog toga je ostao i bez pasoša i vjerovatno nikad više neće moći ući u Tursku, barem dok Erdogan vlada zemljom.

Sudit će mu se u odsustvu, a tužilaštvo traži četiri godine zatvora zbog vrijeđanja predsjednika.

Ranije ove godine uhapšen je i otac košarkaša Knicksa. Za Enesom je u maju izdan nalog za hapšenje, a pokuša li ući u zemlju, automatski će biti uhapšen i optužen i za terorizam zbog sklonosti prema organizaciji FETO, koja u Turskoj slovi za terorističku organizaciju. U tom slučaju mogao bi dobiti i puno veću kaznu od ove koju za sada traži tužilaštvo.

Kanter je ljetos zadržan na aerodromu u Bukureštu. Tada mu je oduzet pasoš, a srećom po njega, ubrzo je dobio državljanstvo SAD-a. Tada je centar Knicksa rekao:

“Oduzeli su mi pasoš jer ne podržavam lošeg čovjeka i Hitlera savremenog doba, Recepa Tayyipa Erdogana.”

Uz Kantera, vlasti u Turskoj su u potrazi za legendarnim nogometašem Hakanom Sukurom, a zbog pripadnosti FETO-u uhapšen je i još jedan bivši nogometni reprezentativac Arif Erdem.