Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za reprezentaciju Irana u sjedećoj odbojci igra “div” od 246 cm

mortezu-mehrzad

Iranska reprezentacija u sjedećoj odbojci ima tajno oružje na Paraolimpijskim igrama – Mortezu Mehrzada, visokog 246 centimetara.

Najviši čovjek Irana, najviši u historiji Paraolimpijskih igara i treći najviši na svijetu počeo se baviti sjedećom odbojkom nakon što ga je na televiziji primijetio iranski trener Hadi Rezaei.

On je tražio igrača koji sjedeći može bez problema vidjeti iznad mreže i zbog toga je kontaktirao Mortezu, koji je sa 16 godina padom s bicikla doživio tešku ozljedu kralježnice, a i jedna noga mu je 15 centimetara kraća od druge.

“Mi smo mu dali nadu. Tajna je u tome što je ranije rijetko izlazio iz kuće budući da su ga ljudi čudno gledali, a sada, kada je poznat, svatko se želi slikati s njim. Postao je prvak”, priča Rezaei.

U martu ove godine debitirao je za reprezentaciju i odmah na prvom turniru proglašen za najboljeg igrača na svojoj poziciji.

“On je sad tek na 50 posto od onog što može biti. U sljedeće dvije godine postat će najbolji na svijetu”, uvjeren je Rezaei.

A i sad dominira, budući da napada s ogromne visine, što je neriješiv problem za sve njegove suparnike, kao i činjenica da ga je gotovo nemoguće probiti na mreži. Jedini način kako ga suparnici zasad uspijevaju usporiti, ne i zaustaviti, je tako što ga izmore brzim izmjenama.

Inače, Iran je osvojio zlato na pet od posljednjih sedam Paraolimpijskih igara, a najveći rival im je Bosna i Hercegovina, koja brani zlato iz Londona.