sportski talenti

Zahvaljujući dobrim ljudima: Bh. sankaš Mirza Nikolajev dobija nove sanke (FOTO)

U BiH postoji mnogo mladih, perspektivnih sportista čiji naporan rad ne prati sistemska podrška državnih institucija

Da je Bosna i Hercegovina puna sportskih talenata potvrđeno je kroz mnoštvo primjera, no iza uspješnih priča mladih bh. sportista obično je vrlo mala ili nikakva podrška države. Takva je priča i 19-godišnjeg Mirze Nikolajeva, državnog reprezentativca u sankanju, koji na svjetskom nivou ostvaruje zavidne rezultate u ovom sportu. Iako mu država za to nije omogućila adekvatne uslove, iako trenira sa zastarjelom opremom, sankama starim 12 godina, Nikolajev na takmičenjima na najbolji način predstavlja svoju zemlju i istinski je ambasador Bosne i Hercegovine.

Kako je u BiH praksa da se odnos i razumijevanje države prema sportu svode tek na uručivanje simboličnih nagrada sportistima, nakon što, isključivo zahvaljujući njihovom i entuzijazmu roditelja, donesu medalje sa svjetskih takmičenjima, podrška im zbog toga često dolazi od građana. Tako su zahvaljujući građanima, mahom iz inostranstva, prikupljena i sredstva kako bi Nikolajev dobio nove sanke i dostojno predstavljao svoju domovinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nikolajev je konkurent najboljim svjetskim takmičarima u ovom sportu i jedini je predstavnik iz zemalja bivše Jugoslavije među najboljim svjetskim sankašima.

Kao junior se takmičio u seniorskoj konkurenciji, uspio se kvalifikovati na svih 10 trka u prošloj sezoni, devet svjetskog kupa i na svjetsko prvenstvo, kao junior je učestvovao na četiri super finala.

Ovu sezonu završio je na 34. mjestu u ukupnom svjetskom poretku seniora, a u prošloj sezoni bio 9. u ukupnom svjetskom poretku starijih juniora. Ispunio je i olimpijsku normu. Nažalost, dobar dio javnosti u BiH čak i ne zna za njegov uspjeh, ali i ni za to da BiH ima reprezentaciju u sankanju.

I Norvežani donirali novac 

U Norveškoj je akciju prikupljanja novca za sanke pokrenuo Ahmed Lindov, predsjednik Norveško-bosanske privredne komore, koji ističe kako ni sam nije znao da BiH ima aktivne sportiste u sankanju.

“Pročitao sam da se Nikolajev takmiči sa zastarjelom opremom i osjetio sam potrebu i želju da našem reprezentativcu obezbijedimo adekvatnu opremu”, kaže Lindov, koji je stupio u kontakt sa selektorom reprezentacije BiH Senadom Omanovićem, od kojeg je dobio informacije da bi za adekvatnu opremu bilo neophodno između 18 i 20 hiljada eura.

Za kratak period u Norveškoj je prikupljeno oko 5.000 eura, dok je ostatak sredstava prikupljen kroz akcije u Austriji, BiH, Holandiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Lindov kaže kako ga je prijatno iznenadilo to da su pola sredstava donirali mladi Bosanci i Hercegovci koji su rođeni i odrasli u Norveškoj.

“Pogotovo me dirnulo kad sam vidio da su novac uplatile i dvije djevojčice koje možda imaju po 10 godina. Uz uplatu su napisale ‘Za našu Bosnu'”, priča Lindov, ističući također da su oko 25 posto prikupljenih sredstava uplatili Norvežani.

Nove sanke će itekako pomoći 

Nikolajevu ovakva podrška mnogo znači i vjeruje da će sa novim sankama uspjeti napraviti još značajnije rezultate.

“Ne znam kako da se zahvalim, s obzirom da mi ne bismo mogli nabaviti te sanke uz podršku koju smo dosad imali, a ona je skoro pa nikakva. Ove sanke će mi itekako pomoći i ovo nisu moje već naše sanke”, naglašava Nikolajev u razgovoru za AA.

Iako zahvalan na ovakvoj podršci, ovaj mladi i perspektivni bh. sportista ističe kako je njemu, kao i drugim sportistima, od jednokratnih donacija potrebnija kontinuirana podrška kroz sistemsko rješenje.

“Nama zaista ne trebaju donacije, već sistemsko rješenje, gdje ću ja moći učestvovati u sezoni zajedno s trenerom. Ove godine nisam bio u mogućnosti otići s trenerom, bili smo primorani komunicirati preko telefona. Potrebno je da te stvari sistemski riješe. Da, ima jedan Mirza koji sad predstavlja BiH, ali šta je s Mirzama prije toga ili šta će biti s Mirzama poslije mene. Hoće li oni imati adekvatne uslove ili će trenirati možda na ovim sankama”, otvoren je mladi sportista.

Pred njim je Olimpijada, za koju je ispunio normu i nada se da će moći učestvovati.

Mirza je izuzetan talenat 

Nekadašnji trener i sankaški prvak Jugoslavije, danas selektor sankaške reprezentacije BiH Senad Omanović, želeći da slikovito opiše uvjete u kojima Nikolajev predstavlja BiH na svjetskim takmičenja, poručio da je to kao da se Golf 2 utrkuje s BMW-om i Porscheom.

“Sanke koje mi kupujemo koštaju 4,5 hiljada eura, a sanke kojima se mogu postići odlični rezultati koštaju između 17 i 27 hiljada eura”, ističe Omanović, pojašnjavajući da kvalitet sanki može pomoći da se neke greške toliko ne odražavaju na rezultat.

Naglašava također kako je Nikolajev izuzetan talenat, što potvrđuju i njegovi rezultati.

Kad je riječ o podršci države ovom sportu, Omanović je rekao kako može reći samo da je ljut i razočaran, jer, nažalost, interesa za sankanje nema.

Podsjeća i na to da su 2014. godine vlastitim sredstvima uspjeli osposobiti bob staze na Trebeviću gdje održavaju ljetne treninge, gdje umjesto kliznica koriste točkove. Zbog ovog projekta kasnije su dobili su podršku Internacionalnog Olimpijskog komiteta (IOC) i Svjetske sankaške federacije (FIL).

“Mi smo jedina reprezentacija u zimskim olimpijskim sportovima koja je u kontinuitetu prisutna u svjetskom kupu i to od Zimskih olimpijskih igara u Lillehammeru 1994.”, kaže Omanović i dodaje:

“Očajan sam, ljut sam, sve ove godine mi opstajemo bez ikakve podrške. Sve što imamo jesu 4.000 KM od Kantona Sarajevo. A zašto smo u Svjetskom kupu? Zato što imamo strane sponzore. Mi ako ispadnemo iz svjetskog kupa, ovaj sport bi se ugasio.”

Na kraju je dodao kako im je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić obećao podršku u okviru priprema koje počinju u aprilu.