grigor dimitrov

Zaraženi teniser u Zadru bio s velikim brojem ljudi, izdato vanredno saopštenje

dimitrov-zadar

O svemu se oglasio i direktor turnira Goran Ivanišević rekavši da je do otkazivanja finala došlo zbog “sigurnosti svih uključenih”

U Zadru je otkazano finale teniskog turnira Adria Tour nakon što je potvrđeno da je teniser Grigor Dimitrov zaražen koronavirusom.

Bugarski teniser na turniru je odigrao svega jedan meč, ali se proteklih dana družio s velikim brojem ljudi.

Vjerovatno se radi o više stotina, a možda i hiljada ljudi, među kojima je bio i veliki broj djece u sklopu Kids Daya. Finale turnira su trebali odigrati Đoković i Rubljov, ali je sve otkazano. Zna se da je na turniru bilo prisutno oko četiri hiljade ljudi.

O svemu se večeras oglasio zadarski štab.

“Stanovnici Zadarske županije koji sumnjaju na zarazu, odnosno koji su s teniserom bili u bliskom kontaktu neka se jave dežurnom epidemiologu na broj 098/332-765 i svom doktoru. Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije od sutra će uvesti dodatnu telefonsku liniju i dodatne dežurne timove. Ovim putem još jednom podsjećamo da su na snazi epidemiološke mjere koje između ostalog uključuju držanje socijalne distance koja je najvažnija u sprječavanju širenja koronavirusa te da moramo biti odgovorni”, poručili su iz štaba Zadarske županije.

Dimitrov je u Zadru od srijede, što znači da je do danas kada se vratio u Monako na turniru proveo pet dana te pritom nastupao na dva teniska turnira. No u sklopu ostalih aktivnosti igrao je nogomet i košarku. Prvo sa svojim kolegama teniserima, Đokovićem, Čilićem, Ćorićem, Zverevom itd, a kasnije i s gledateljima što je bio dio programa Adria Tour eventa.

Službeno se u vezi Dimitrova oglasio i organizator turnira Adria Tour.

“Bugarski teniser Grigor Dimitrov testiran je pozitivan na koronavirus. Pozitivan test potvrđen je večeras u Monaku, Monte Carlo. Kao mjeru predostrožnosti i u cilju zaštite svih sudionika turnira, posjetitelja i organizatora, Adria tim je odlučio odgoditi veliko finale na kojem su trebali nastupiti Đoković i Rubljev”, napisali su pa dodali:

“Cijelo vrijeme striktno smo se držali epidemioloških mjera na mjestima i u državama gdje se organizirao Adria Tour. Niko od ljudi iz organizacije turnira nije bio u kontaktu s Grigorom niti ima simptome. Svejedno, u kontaktu smo sa zdravstvenim stručnjacima kako bi osigurali da svi koji su bili u kontaktu s Dimitrovim budu testirani već večeras. Kako ne želimo riskirati, odlučili smo odgoditi finalni meč. Također, odgađa se i koncert Petra Graše koji se trebao održati poslije finala. Za članove organizacije Adria Toura zdravlje svih sudionika i posjetitelja je najvažnije.

Dimitrov je u međuvremenu otputovao u Monako odakle se javio s potvrdom da ima koronavirus, a prije dolaska u Zadar bio je na Adria Touru koji se održao u Beogradu.

Poznato je da Srbija već danima ima problem s povećanim brojem novozaraženih od koronavirusa, ali zasad nema dodatnih informacija je li Dimitrov uveo virus iz Srbije ili se zarazio u Hrvatskoj.

O svemu se oglasio i direktor turnira Goran Ivanišević rekavši da je do otkazivanja finala došlo zbog “sigurnosti svih uključenih”.

“Ovo je najbolja moguća odluka. Moramo paziti na sigurnost svih uključenih. Oni koji su bili u kontaktu s Grigorom će se testirati. Čekamo upute nadležnih tijela. Ja sam se igrom slučaja testirao prije tri dana i negativan sam”, rekao je Goran Ivanišević, direktor turnira.

Kako se može vidjeti na fotografijama ispod, Dimitrov je u proteklim danima bio vrlo blizak ljudima. Mjera socijalnog distanciranja sigurno se nije poštivala, a međusobnog grljenja i svega ostalog što ide uz sport je – bilo.