Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje "HerzegovinaBike"

Završen “Hercegovina Classic”, proglašeni najbolji biciklisti

Foto: Udruženje HerzegovinaBike
Na "Hercegovina Classic" učestovalo više od stotinu biciklista iz BiH i regije

Utrka individualnog hronometra koja se održavala na Južnoj obilaznici grada Mostara bodovala se za Državno prvenstvo u Hronometru, privukla je više od 70 profesionalnih biciklista koji su se borili za naslov i nove UCI bodove koji su bitni za odlazak na Olimpijske igre

Svjetski dan bicikla obilježen je ovaj vikend u Hercegovini, koja se još jednom pokazala kao izvrsna cikloturistička destinacija, organizacijom događaja “Hercegovina Classic” na kojoj je učestovalo više od stotinu biciklista iz BiH i regije.

Individualni hronometar u subotu i cestovna utrka u nedelju privukli su više stotina profesionalnih biciklista iz zemalja regije kako bi okušali snage na cestama Hercegovine, te uživali u prirodnim ljepotama i svemu onome što može ponuditi naša zemlja, a zbog čega se biciklisti svake godine ponovno vraćaju, saopćeno je iz udruženja “HerzegovinaBike”.

Utrka individualnog hronometra koja se održavala na Južnoj obilaznici grada Mostara bodovala se za Državno prvenstvo u Hronometru, privukla je više od 70 profesionalnih biciklista koji su se borili za naslov i nove UCI bodove koji su bitni za odlazak na Olimpijske igre.

“Također, pobjednici ove utrke nose naslov državnog prvaka, a ističe ih vizualizirani dres sa zastavom Bosne i Hercegovine koji će nositi na svim narednim UCI događajima što je još jedan podstrek za nastup na ovim utrkama, te zbog čega su ove utrke jedne od najvažnijih u biciklističkom kalendaru”, naveli su iz udruge.

Naslov državnog prvaka u hronometru u Elitnoj kategoriji odbranili su Vedad Karić i Martina Čondra.

“Presretan sam danas! Nisam očekivao ovu pobjedu, jer se faktički još oporavljam nakon velikog pada koji sam doživio na trci Beograd-Banja Luka zbog kojeg sam posljednjih mjeseci bio prikovan za krevet. Donio sam odluku da je vrijeme da nastupim, krenem sa utrkama nekim laganim tempom, no odlično sam se osjećao išao sam jako i rezultat je tu. Ovo mi je naručito značajno jer uskoro imam nastupe na Europskom prvenstvu, a nositi zastavu svoje zemlje na prsima kao državni prvak je prestiž i istinsko zadovoljstvo”, rekao je karić.

Nakon Mostara biciklisti su se preselili u Grude, koje su u nedelju bile centar profesionalne cestovne utrke koja je okupila više od 100 profesionalnih biciklista iz zemalja regije.

Za start i cilj utrke koja je nosila naziv “Velika nagrada Općine Grude” pomno je odabrana turistička destinacija Peć Mlini, a želja organizatora osim sammog sportskog značaja bila je turistička promocija ove lokacije.

Ponovo su najbolji takmičari bili Vedad Karić iz biciklističkog kluba “Rotacija Spin” te među damama Martina Čondra iz biciklističkog kluba “Uspon”.

“Sigurno da mi ove dvije pobjede mnoge znači jer prije svega biti državna prvakinja nije mala stvar, potrebno je mnogo rada i odricanja, a ovo mi daje satisfakciju za budući rad. Iako sam već ranije vozila ovu stazu i znala sam što me čeka, lagala bih kada bi rekla da je utrka bila lagana i da me staza svojom težinom nije ponovno iznenadila. No, pobjeda je tu sretna sam zbog pobjede, a ujedno i sretna sam jer sam u Hercegovini. Pored svih napora ipak sam uživala u prirodi i moram reći kako se uvijek rado vraćam u Hercegovinu”, kazala Čondra.

Promocija zemlje kroz sport glavni cilj i misija organizatora

“Još jednom naša zemlja doživjela je promociju, a mi iz organizacije smo sretni što smo u mogućnosti na ovaj način kroz uvezivanje sporta i turizma dati makar i mali doprinos tome. Svjesni smo da je ovaj oblik turizma trenutno u velikom porastu, aktivni turizam je nešto što se danas traži, a mi ćemo nastaviti i dalje vrijedno raditi na promociji naše zemlje kroz sport, cikloturizam i bilo koji drugi način, jer to je naš cilj i misija postojanja. Ovim putem želio bih se zahvaliti svim sponzorima, porkoviteljima događaja, medijima, vrijednom osoblju ovog događaja i svim prijateljima koji su dali bilo koji doprinos i omogućili održavanje ovog događaja, jer danas smo još jednom zajedničkim snagama promovirali potencijale naše zemlje”, komentirao je predsjednik Udruženja “HerzegovinaBike” Toni Zorić.

Već sljedećeg vikenda, tačnije u nedelju 11. juna, održat će se Biciklijada Ćirinom prugom, gdje će biciklisti kroz Ćiro stazu obići najjužniji dio Bosne i Hercegovine.