Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čelnici odlučili

Zbog korona virusa otkazana utrka Formule 1 u Australiji

formula 1

Odluka je donesena nakon što se tim McLarena jučer povukao sa utrke jer je jedan od članova tima zaražen korona virusom

Zbog globalne pandemije Covid-19 otkazana je prva utrka sezone Formule 1 koja je u nedjelju trebala biti održana u australskom Melbourneu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zajedničkom odlukom smo otkazali sve aktivnosti koje su bile planirane u okviru utrke Formule 1 za Veliku nagradu Australije“, navodi se u zajedničkom saopćenju Međunarodne automobilske federacije (FIA) i organizatora Australian Grand Prixa.

Direktor Australian Grand Prixa Paul Little se izvinio gledaocima i ljubiteljima Formule 1 te im je poručio da je zdravlje ljudi prioritetan faktor zbog kojeg je donesena odluka o otkazivanju utrke.

Branilac titule šampiona, ekipa McLarena neće učestvovati na prvoj utrci Formule 1 u sezoni, koja će se narednog vikenda voziti u australijskom Melbourneu.

McLaren je jučer informirao Svjetsku automobilsku federaciju (FIA) da neće učestvovati na utrci Velike nagrade Australije, jer je jedan uposlenik tima bio pozitivan na testu na korona virus.

U saopćenju se navodi da je svo osoblje McLarena stavljeno u karantin.

Druga utrka Formule 1 na rasporedu je 22. marta u Bahreinu. Zbog širenja korona virusa je odlučeno da ta utrka bude vožena bez publike i biće to prva utrka u 70-godišnjoj historiji Formule 1 bez gledalaca.

Čelnici Formule 1 već su odgodili utrku za Veliku nagradu Kine koja je kao četvrta utrka sezone bila na rasporedu 19. aprila.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u Kini i brzo se proširio u cijelom svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jučer je proglasila svjetsku pandemiju Covid-19, a upitno je održavanje skoro svih većih sporskih, kulturnih i drugih manifestacija.