Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čudna situacija

Zbog obračuna Wimbledona i ATP-a najviše će patiti Đoković, a profitirati neočekivani igrač

djokovic ss

Novak Đoković, najbolji teniser svijeta i branilac naslova na Wimbledonu, najviše je pogođen ovom odlukom ATP-ja

ATP i WTA Tour odlučili su da ove sezone neće računati bodove osvojene na Wimbledonu kao odgovor na odluku najprestižnijeg teniskog turnira na svijetu da ove godine zabrani dolazak ruskim i bjeloruskim teniserima.

Wimbledon je još u aprilu objavio da neće dopustiti nastup ruskim i bjeloruskim teniserima zbog ruske invazije na Ukrajinu pomognutu od Bjelorusije. Britanska vlada je pokušala promijeniti odluku organizatora, ali uzalud.

“Smatramo da svaki teniser mora imati pravo učestvovati na turniru bez ovakve diskriminacije. Odluka turnira da zabrani dolazak ruskim i bjeloruskim teniserima narušava integritet ATP-jevog sustava bodovanja. Žao nam je, ali jedini korak koji smo mogli poduzeti je ukinuti bodove na ovogodišnjem Wimbledonu”, stoji u službenom saopćenju ATP-ja.

Đokovićev pad na treće mjesto

Novak Đoković, najbolji teniser svijeta i branilac naslova na Wimbledonu, najviše je pogođen ovom odlukom ATP-ja. Đoković će tako ostati bez mogućnosti obrane 2000 bodova. Njegovi prvi pratitelji Rus Daniil Medvedev i Nijemac Alexander Zverev prošle godine su osvojili po 180 bodova u Londonu pa je izvjesno da Đoković gubi prvo mjesto.

Kada bi se odmah sad oduzeli bodovi s Wimbledona, ironično je da bi Medvedev, koji nema pravo igrati ove godine u Londonu, imao 7800 bodova, Zverev 6895, a Đoković bi bio treći sa 6660 bodova. Petoplasirani Rafael Nadal prošle godine nije ni igrao Wimbledon pa neće ništa izgubiti.