Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik NSBiH

Zeljković najavio rezove u entitetskim takmičenjima i formiranje jedinstvene druge lige

vico zeljkovic
Foto: nfsbih.ba

Najavio je rezove u entitetskim ligama (Prva liga FBiH i Prva liga RS), a potom i formiranje jedinstvenog drugog ranga takmičenja

Vico Zeljković, predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine istaknuo je zadovoljstvo što je današnja sjednica Generalne skupštine protekla u najboljem redu.

“Sve odluke i tačke dnevnog reda koje su bile planirane izglasali smo jednoglasno. Od 60 delegata prisutno je bilo 59 i svih 59 je glasalo za sve odluke”, rekao je Zeljković, a potom se osvrnuo na usvojeni prijedlog o skraćivanju Premijer lige Bosne i Hercegovine:

“Skupština je jednoglasno dala podršku skraćenju Premijer lige Bosne i Hercegovine sa 12 na 10 klubova. Moglo se prethodnih dana čuti raznoraznih komentarisanja na tu temu, ali ja nisam ni jedne sekunde sumnjao da ćemo uspjeti to da uradimo. Prije toga smo jednoglasno na Izvršnom odboru potvrdili ovu odluku. Naravno, ona jeste bolna za dosta klubova, jer naredne sezone četiri ispadaju. Nismo smjeli gledati interes pojedinih klubova, nego fudbala u cjelini. Sigurni smo da će ova odluka u narednom periodu podići kvalitetu fudbala u Bosni i Hercegovini”, rekao je Zeljković i dodao da se radi na implementaciji VAR-a, što će prema njegovom mišljenju doprinijeti boljem fudbalu, a da će klubovi i navijači biti zadovoljniji.

Najavio je rezove u entitetskim ligama (Prva liga FBiH i Prva liga RS), a potom i formiranje jedinstvenog drugog ranga takmičenja.

“Prvi korak reforme fudbala je skraćenje Premijer lige na 10 timova. Sad se očekuje da entitetske lige svoje sadašnje lige smanje na 14. To je prvi korak koji trebamo da uradimo. Poslije toga, sljedeći korak je sjedanje za stol i razgovor oko otvaranja druge zajedničke lige, koja bi podigla razvoj kvaliteta fudbala”, nastavio je Zeljković.

On je istaknuo i da će N/FS BiH o izgradnji novog, ili rekonstrukciji nekog stadiona koji bi bio nacionalni, razgovarati u drugom dijelu godine.