Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zeničani američki sport žele proširiti u cijelu BiH

ultimate-frisbee-zenica6

Grupa od nekoliko mladih Zeničana je prije nepuna tri mjeseca oživjela zanimljiv i za naše prostore neobičan sport, Ultimate frisbee. Prema riječima Nihada Mujačića, predsjednika i kapitena kluba „Ze Unit“, Ultimate frisbee je u Zenici počeo još 2012. godine nakon čega su se zbog privatnih razloga i finansija ugasili.

Cilj formirati Ligu BiH

„Frizbi smo donijeli sredinom 2012. godine u Zenicu. Tada je bilo nekoliko članova. Nakon više od godinu dana rada i igranja, ugasili smo se, što zbog nedostatka sredstava što zbog privatnih razloga. Bitno je napomenuti da smo u tom vremenu bili na turniru u Lukavcu i ostvarili zavidan rezultat. Prije tri mjeseca, dva igrača iz prvobitne postave Bojan Tadić i moja malenkost, reaktivirali smo klub, doveli nove, mlade, snažne igrače koji su željni igre i dokazivanja. Svakodnevno treniramo po tri do četiri sata. Na pojedinim treninzima radimo vježbe bacanja, uvježbavamo nove taktike i poteze dok na drugim treninzima igramo utakmice i radimo kondicione vježbe i vježbe snage“, istakao je za Anadolu Agency (AA) Mujačić.

Cilj je omasoviti ovaj neobični sport, kako u Zenici, tako i u čitavoj Bosni i Hercegovini, a nakon toga sa kolegama iz Bosne i Hercegovine formirati ligu i nastupati i u Evropi, ali i svijetu.

„Trenutno ne razmišljamo mnogo o utakmicama, koliko radimo na tome da imamo jedan jako dobar, kvalitetan, uigran, brz i jak tim, koji se može suprostaviti velikim evropskim Ultimate Frisbee timovima“, rekao je za AA Bojan Tadić, kondicioni trener „Ze Unit“ ekipe.

Ekipu „Ze Unit“ čini 11 mladića, srednjoškolaca, studenata kao i poslovnih ljudi. Hamza Babić, Armin Čušković, Safet Kahrimanović, Benjamin Šarić, Faris Zukić, Bojan Tadić, Dado Ruvić, Nihad Mujačić, Marko Babić i Vedran Džampo, te trener Edin Arifović se u zeničkom parku Kamberovića polje sastaju svakodnevno kako bi trenirali.

Pravila

Inače, Ultimate Frisbee popularan je posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, a nastao je 70-ih godina. Ovaj neobični sport je dinamičan nekontaktni timski sport, u kojem je, pored sportskog nadmetanja, važan i način na koji se dolazi do pobjede. Takozvani “Spirit of the game koji promoviše granice fair-playja, razlikuje Ultimate od većine ostalih sportova. Ultimate je samo jedna od varijacija igara s frizbijem, a prvi puta se igrao 1968. godine u Columbia High Schoolu u Maplewoodu, savezna država New Jersey. Ukupne dimenzije terena na kojem se igra je 100 metara dužine sa 37 metara širine, s tim da sa obje strane postoje tzv. “go zone” od po 18 metara u kojoj se postižu poeni. Igrači dodaju frizbi suigračima iz ekipe koji ili utrčavaju u „go zone“ ili se tamo već nalaze pazeći da im frizbi ne ispadne, pošto u tom slučaju ekipa ostaje bez poena. Kada se primi frizbi od suigrača, igrač koji je u posjedu frizbija se mora što prije zaustaviti i ima 10 sekundi da isti frizbi doda svom suigraču. U toku tih 10 sekundi, protivnički igrač stoji ispred igrača koji ima frizbi, odbrojava mu 10 sekundi na glas i blokira dodavanje. Dok igrač posjeduje frizbi, protivnički igrač ne smije ostvariti kontakt sa njim. Nakon što se postigne poen, ekipe mijenjaju mjesta. Utakmice se mogu igrati na vrijeme ili poene.

Igraju dvije ekipe po sedam igrača na otvorenom ili po pet u zatvorenom prostoru. U ovoj sportu nema sudije, a sve se rješava dogovorom između igrača, piše Anadolu Agency.