Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sofia Bekatorou

Zlatna olimpijka tvrdi da je seksualno zlostavljana: Nisam mogla razgovarati ni s kim

“Tada nismo radili sa sportskim psihologom, nisam mogla razgovarati ni s kim. Niti s mojim roditeljima,” kazala je

Jedna od najuspješnijih grčkih sportašica jedriličarka Sofia Bekatorou (43) optužila je neimenovanog sportskog dužnosnika da ju je seksualno napao 1998. godine tokom priprema za Olimpijske igre u Sydneyu.

Olimpijska pobjednica iz Atine, te četverostruka svjetska prvakinja u klasi 470 otkrila kako je bila podvrgnuta seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju od strane neimenovanog starijeg člana federacije. Bekatorou je tada imala 21 godinu i odlučila je šutjeti jer se bojala da će prijavom zatvoriti mogućnosti za nastavak karijere, jer je počinitelj imao veliku moć u zemlji.

Sportašica je jasno dala do znanja da taj čin nije bio sporazuman, dodajući kako se osjećala “poniženom”. Nije imenovala dužnosnika, ali opisala ga je kao starijeg člana jedriličarskog saveza

“U to sam vrijeme jako patila. Tada nismo radili sa sportskim psihologom, nisam mogla razgovarati ni s kim. Niti s mojim roditeljima,” kazala je na na web konferenciji o seksualnom nasilju u organizaciji grčke vlade.

Grčko ministarstvo sporta odmah je pozvalo pravosudne i sportske vlasti da ispitaju izjave olimpijske prvakinje, dok je član MOK-a i čelnik Helenskog olimpijskog odbora Spyros Kapralos rekao da će podržati Sofiju Bekatorou “svom snagom”, prenosi Hina.

“Moramo imati sigurno, etično, pristojno i čisto sportsko okruženje”, rekao je u subotu u izjavi.

Iz jedriličarskog saveza su poručili kako dosad nisu bili formalno ili neformalno obaviješteni o incidentu pozvavši jedriličarku da bude konkretna.

“Pozivamo podnositeljicu pritužbe, ako je i nakon toliko godina preuzela inicijativu da razgovara o ovom neugodnom incidentu, da postane konkretna.”

Sofia Bekatorou sudjelovala je na OI u Sydneyu (2000), Atini (2004), Pekingu (2008) i Rio de Janeiru (2016), gdje je nosila grčku zastavu na svečanosti otvaranja.