Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rukometaši BiH ponovo bez plasmana na Evropsko prvenstvo

rukomet austira bih

Rukometna reprezentacija BiH nije se uspjela po prvi put u istoriji plasirati na Evropsko prvenstvo, koje će se  2018. godine održati u Hrvatskoj. U ključnoj utakmici grupe 3 kvalifikacija BiH je poražena u Beču protiv Austrije rezultatom 32:34 (17:17), javlja Anadolu Agency (AA).

BiH je utakmicu loše otvorila promašenim sedmercem Nikole Prcea, te “mlakom” igrom u odbrani što je domaći tim znao iskoristiti i u četvrtoj minuti povesti sa 3:0. Bh. tim se vraća u igru u devetoj minuti, kada Srđan Predragović svojim trećim golom izjednačuje na 5:5. Sjajna serija u režiji golmana Nebojše Grahovca i krilnih igrača je nastavljena, pa u 13. minuti bh. tim ima tri gola prednosti (8:5). Plus od tri pogotka BiH je uspijevala održavati do 25. minute, kada su Austrijanci izjednačili na 15:15, a neriješeno ostaje i do odlaska na odmor (17:17).

Drugo poluvrijeme izabranici Bilala Šumana odlično otvaraju i brzo odlaze na 19:17. Narednih petnaestak minuta bh. rukometaši su čuvali prednost, a onda su Austrijanci u 45. minuti preokrenuli na 26:25 u njihovu korist. Tada se igra BiH u samo nekoliko minuta potpuno raspala i domaća reprezentacija je preuzela kontrolu nad utakmicom. Brzo su Austrijanci otišli na plus tri (28:25) i do kraja bez problema sačuvali pobjedu (34:32) koja ih je odvela na Evropsko prvenstvo.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bili su Nikola Bylik sa osam, Robert Webber sa sedam i Janko Božović sa šest golova. Kod BiH izdvojili su se Marko Panić koji je sedam puta pogodio protivničku mrežu, te Mirsad Terzić i Srđan Predragović sa po šest pogodaka.

Pobjednik grupe 3 je Španija sa 12 bodova, druga je Austrija sa šest, a slijede BiH sa četiri i Finska sa dva.

Nešto ranije danas plasman na Evropsko prvenstvo osigurale su reprezentacije Crne Gore, Norveške i Slovenije, koje su se pridružile Danskoj, Mađarskoj, Bjelorusiji, Srbiji, Španiji, Njemačkoj, Švedskoj i Francuskoj, te domaćinu Hrvatskoj.

Nakon nedjeljnih utakmica u grupama 1 i 2 biće poznato svih 16 učesnika Evropskog prvenstva. Žrijeb grupa za EURO 2018 održaće se 23. juna u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.


Austrija – BiH 34:32 – 2.poluvrijeme… by clipsbh