Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zorica Spasojević, najbolja teniserka do 18 godina: Cilj je WTA lista

20160731_2_18349855_12906480_Web

Zorici Spasojević iz Čelinca, najboljoj teniserki Bosne i Hercegovine u kategoriji do 18 godina, glavni cilj je izlazak na WTA listu.

Osim značajnih rezultata koje je ostvarivala u mlađim kategorijama do 12, 14 i 16 godina, ponosna je jer je u poslednje vrijeme igrala i finale državnog seniorskog prvenstva BiH, te osvojila prvo mjesto na državnom prvenstvu BiH do 18 godina, što joj je omogućilo odlazak na Evropsko prvenstvo održano u švajcarskom Klostersu.

Ekipa Anadolu Agency (AA) s ovom mladom teniserkom razgovarala je po povratku s Evropskog prvenstva u banjalučkom parku Mladen Stojanović gdje se održavaju treninzi Teniskog kluba “Mladost” u kojem trenira od početka, već deset godina.

Zorica Spasojević oduševljena je putovanjem u Švajcarsku, iako predstavnici BiH nisu ostvarili značajnije rezultate.

“U pitanju je bio izrazito jak turnir, takmičili su se najbolje juniorke i juniori Evrope”, rekla je ona.

Dok je bila mala, uživala je u gledanju teniskih mečeva sa svojom sestrom. Sestra je prva počela trenirati, nakon što je od porodičnog prijatelja dobila reket i lopticu, nakon čega je i Zorica zavolila ovaj sport. Idoli su joj najbolji teniseri svijeta, Serena Williams i Novak Đoković.

Kometarišući situaciju u ovom sportu na području BiH, objasnila je da ima mnogo talentovanih tenisera, ali imaju probleme s uslovima u kojima se bave ovim sportom.

“Tenis je jako skup sport. Što se tiče talentovanih igrača, ima ih, samo je postoje finansijski problemi”, kaže ona.

I ova teniserka je u sličnoj situaciji, jer je podržavaju isključivo porodica, teniski klub i trener Ognjen Đurđević.

“Sve košta, a najviše odlazak na turnire. Turniri su, zaista, jako skupi, od učešća na turniru, prijave, hrane, smještaja… sve to košta”, kaže ona.

Učestvovala je na brojnim turnirima, i u BiH, ali u Hrvatskoj, Sloveniji, državama bivše Jugoslavije. U budućnosti planira da aktivnije igra ITF futures turnire za izlazak na WTA listu.

“Ako hoćete da uspijete morate da igrate puno turnira, puno da trenirate, da imate dobre uslove i sve to dosta košta, ako želite da napravite neki uspjeh”, rekla je Zorica Spasojević.

20160731_2_18349855_12906488_Web

Da li će uspjeti ostvariti svoj željeni uspjeh, izlazak na WTA listu, kaže da zavisi od nje, jer ima punu podršku porodice, kao i odličnog tima koji radi s njom, od trenera do drugara s kojima sparinguje. Na pitanje šta izlazak na ovu listu znači mladom teniseru odgovara da su tako korak bliže profesionalnom tenisu, a imaju i podsticaj za dalji trud.

Zorica Spasojević trenira šest puta sedmično, kada nema škole dva puta dnevno, ujutro oko dva i po sata i naveče još dva, plus kondicioni treninzi.

“Treba puno da se trenira, ali ako želite da uspijete morate da imate jaku volju i onda vam ništa ne predstavlja problem”, rekla je ona.

Slična situacija je i tokom zime, kada se malo više pažnje posvećuje kondicionim pripremama, ali nema značajnije razlike u odnosu na ljetnje treninge. Zadovoljna je uslovima u klubu, naročito tokom zime kada mnogi klubovi imaju probleme sa hladnoćom u halama i balonima, što nije slučaj sa klubom u kojem Zorica trenira.

Zorica Spasojević uskoro puni 17 godina i kreće u 3. razred srednje Ekonomske škole u Banjaluci, a nada se da će uspješno nastaviti usklađivati školu i sport, naročito kada krene u proboj na WTA listu.

“Imam punu podršku profesora tako da mi pravdaju izostanke, ja to vraćam dobrim učenjem”, kaže ova mlada teniserka.