Ostali sportovi

Žrijeb baraža za SP u rukometu: BiH protiv Norveške

27/01/2018

Rukometna reprezentacija BiH trebala bi u baražu za Svjetsko prvenstvo 2019. godine igrati protiv aktuelnog vicešampiona svijeta Norveške, dok će jedan od najzanimljivijih duela odigrati Hrvatska i Crna Gora, javlja Anadolu Agency (AA).

Od ostalih selekcija iz regiona Srbija će igrati sa Portugalom, Slovenija sa Mađarskom, a Makedonija protiv Rumunije.

Žrijeb je održan danas u zagrebačkoj Areni, koja je domaćin završnice Evropskog prvenstva. Ipak, BiH zbog otvorenog pravnog postupka u vezi sa slučajem Tomislava Nuića, koji je u utakmici posljednjeg kola kvalifikacione grupe “6“ protiv Švajcarske igrao, a nije bio u zapisniku, još uvijek nije zvanično učesnik baraža. Konačna odluka Evropske rukometne federacije (EHF) očekuje se iz 31. januara do kada su rukometni savezi BiH i Švajcarske dobili rok da iznesu svoje viđenje slučaja.

Parovi baraža: Srbija – Portugal, Litvanija – Island, Češka – Rusija, Slovenija – Mađarska, Bjelorusija – Austrija, Makedonija – Rumunija, Holandija – Švedska ili Španija, Norveška – BiH ili Švajcarska, Hrvatska – Crna Gora.

Evropu će na Svjetskom prvenstvu početkom naredne godine predstavljati 13 reprezentacija, a plasman su već osigurali domaćini Njemačka i Danska, te aktuelni svjetski šampion Francuska. Ostalo je još deset upražnjenih mjesta, jedno za najbolje plasiranu selekciju na EURO 2018 i devet pobjednika duela u baražu.

Prve utakmice baraža igraće se u periodu od 8. do 10. juna, a revanši od 12. do 14. dana šestog mjeseca ove godine. Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj na programu je od 10. do 27. januara 2019. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.