Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akteri istorijskih utakmica BiH 17. decembra u Skenderiji

skenderija

Bosanskohercegovačka nogometna reprezentacija je svoju prvu međunarodnu utakmicu odigrala 30. novembra 1995. godine protiv Albanije na gostujućem terenu.

Iako nije ostvaren rezultatski cilj, mnogo važnije bilo je odigrati premijernu utakmicu, prvu nakon završetka rata.

Ustoličeni selektor Fuad Muzurović, imao je nemalih problema vezanih za okupljanje reprezentacije. Igrači u instranstvu teškim mukama ishodili su dolazak na utakmicu. Iako je Bosna i Hercegovina tri godine ranije međunarodno priznata kao država, bilo je teško organizirati utakmicu s obzirom da naš Savez nije primljen pod okrilja FIFA-e i UEFA-e.

Za BiH su 30. novembra 1995. u Tirani nastupili: I. Pintol, V. Musić, I. Duro, M. Konjić, S. Begić, N. Fazalagić (80 Sa. Fazlagić), E. Džafić, E. Demirović, H. Musemić (46 A. Osmanović), A. Hrnjić, A. Turković. Selektor: Fuad Muzurović.

Godinu poslije, Nogometni savez Bosne i Hercegovine je primljen u svjetsku nogometnu federaciju FIFA, što je omogućilo i prvo učešće u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine.

Krajem 1996. godine, tačnije 18. decembra gostovali smo u Manausu kod tada aktuelnog svjetskog prvaka – Brazila. Svijetom se proširila priča o mladoj državi i reprezentaciji koja se tek rađala. Na sebe smo skrenuli pažnju u prvom redu senzacionalnom pobjedom nad Italijom, odigranoj na stadionu Koševo.

Za selekciju Bosne i Hercegovine 18. decembra 1996, godine nastupali su: Dedić, Geca, Pintul, Ramčić, Kapetanović, Glavaš (Dadić 78.), Begic (Musić 62.), Beširević, Šabić (Turković 70.), Bolić, Salihamidžić (Osmić 78.). Selektor: Fuad Muzurović

Ove utakmice su pokazale da reprezentacija ima kvalitet i da će u godinama koje dolaze igrati značajnu ulogu u kvalifikacionim ciklusima.

Asocijacija sportskih novinara u FBIH inicirala je, a Nogometni Savez BiH prihvatio odigravanje malonogometne utakmice između aktera historijskih utakmica sa Brazilom u Manausu i Albanijom u Tirani. Manifestacija se zove “i Tirana i Marakana”.

Utakmica će se odigrati u subotu 17. decembra u sportskoj dvoranani Skenderija.

Nogometni Savez je preuzeo tehničku organizacije utakmice i organizacije večere za specijalne zvanice, kojim se želi na prigodan način obilježiti godinu na zalasku.

Obilježavanjem ovih godišnjica, N/FBiH kao krovna nogometna organizacija pokazuje da cijeni sve ono što su generacije nogometaša, trenera i funkcionera učinili za reprezentaciju i Savez u jednom teškom vremenu.