selektor reprezentacije bih

Bajević: Vjerujem u igrače, želja mi je da svi dođu zdravi na okupljanje

nsbih-press

Novinare je zanimala situacija s Anelom Ahmethodžićem i Dennisom Hadžikadunićem, koji su izrazili želju da nastupaju za reprezentaciju BiH ali nisu dobili poziv

Utakmice baraža Lige nacija za plasman na Evropsko prvenstvo za nas su glavni prioritet i susreti protiv Italije i Poljske u Ligi nacija dobro će nam poslužiti da vidimo s kakvim kvalitetom raspolažemo u ovom trenutku, rekao je selektor reprezentacije BiH Dušan Bajević.

Odgovarajući on line na pitanja novinara, postavljena putem službenog e-maila s obzirom na to da nije organizirana uobičajena pres-konferencija zbog specifične situacije uzrokovane pandemijom virusa korona, Bajević je kazao da su sve utakmice koje igra reprezentacija veoma važne, te da će učiniti sve da u predstojećim duelima ostvare što bolji rezultat.

Ističe da vjeruje u svoje igrače i da može postići rezultat koji im odgovara.

– Želja mi je da svi dođu zdravi na okupljanje, da ne bude problema sa koronom. Okupit ćemo se 31. augusta u Zenici gdje ćemo imati optimalne uslove za rad. Tu ćemo biti do 3. septembra kada idemo u Italiju. Za ta tri dana pokušat ćemo uraditi nešto, bolje se upoznati… – rekao je Bajević.

Dodaje da će teško biti igračima igrati pred praznim tribinama te izrazio nadu da će što prije biti moguće organizirati utakmice uz prisustvo navijača.

Novinare je zanimala situacija s Anelom Ahmethodžićem i Dennisom Hadžikadunićem, koji su izrazili želju da nastupaju za reprezentaciju BiH ali nisu dobili poziv.

Trener reprezentacije BiH Slaven Musa pojasnio je da pomenuti igrači nisu pozvani samo iz razloga što je u toku procedura promjene sportskog državljanstva zbog čega ne mogu konkurisati za ove dvije utakmice.

– Pregledali smo mnogo njihovih utakmica i smatramo da su kvalitet za reprezentaciju. Zvjezdan Misimović je razgovarao s njima i njihovim roditeljima, oni su izrazili želju da zaigraju za BiH, ali ne možemo uticati na dužinu procedura i to je jedini razlog. Nadamo se da će se procedura završiti i za naredno okupljanje u oktobru da ćemo ih imati na raspolaganju – kazao je Musa i dodao da već sutra očekuju da Ahmethodžić dobije pasoš BiH na osnovu čega će pokrenuti proceduru promjene sportskog državljanstva.

Kada je u pitanju nastup Senada Lulića, trener Rusmir Cviko kazao je da se nogometaš Lazija još nije u potpunosti oporavio od povrede.

– Imao je nezgodnu povredu i nije se oporavio. Neće biti na okupljanju jer nije u trenažnom procesu. Nadamo se da će se što prije zaliječiti i staviti na raspolaganje stručnom štabu – kazao je Cviko.

Spisak reprezentacije BiH:

– golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor, Turska), Jasmin Burić (Hapoel Haifa, Izrael), Asmir Begović (AC Milan, Italija)

– odbrana: Toni Šunjić (Dinamo Moskva, Rusija), Siniša Saničanin (FK Vojvodina, Srbija), Ermin Bičakčić (TSG 1899 Hoffenheim, Njemačka), Besim Šerbečić (FK Sarajevo), Sead Kolašinac (Arsenal FC, Engleska), Eldar Ćivić (Ferencvarosi TC, Mađarska), Branimir Cipetić (NK Široki Brijeg), Darko Todorović (Hajduk Split, Hrvatska), Zoran Kvržić (Kayserispor, Turska)

– vezni red: Miralem Pjanić (Barcelona, Španija), Gojko Cimirot (Standard Liege, Belgija), Rade Krunić (AC Milan, Italija), Stjepan Lončar (HNK Rijeka, Hrvatska), Muhamed Bešić (Everton FC, Engleska), Anel Šabanadžović (AEK, Grčka), Amer Gojak (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Deni Milošević (Konyaspor, Turska)

– napad: Edin Višća (Istanbul Basaksehir, Turska), Miroslav Stevanović (Servette FC, Švicarska), Haris Duljević (Nimes Olympique, Francuska), Haris Hajradinović (Kasimpasa, Turska), Edin Džeko (AS Roma, Italija), Armin Hodžić (MOL Fehervar FC, Mađarska), Elvir Koljić (CS Universitatea Craiova, Rumunija).

Prvi meč reprezentacije BiH bit će odigran 4. septembra u Firenci s Italijom, dok će 7. septembra Bajevićevi izabranici na “Bilinom polju” dočekati Poljsku.