Reprezentacija

novi selektor zmajeva

Bajević: Vjerujem u plasman na Evropsko prvenstvo, sada predstoji mobilizacija

21/12/2019

Obraćanje Begića i Bajevića je bilo kratko, te pitanja novinara nije ni bilo

Vjerujem da svojim znanjem i iskustvom mogu da doprinesem ostvarenju našeg cilja, a to je plasman na EURO 2020, poručio je danas u Sarajevu bh. fudbalski stručnjak Dušan Bajević, nakon što je imenovan za selektora fudbalske reprezentacije BiH.

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora N/FS BiH, za selektora muške “A“ reprezentativne selekcije Bosne i Hercegovine jednoglasno je imenovan Dušan Bajević, a nakon imenovanja je održana i konferencija za novinare.

Bajević se na samom početku zahvalio svima na ukazanom povjerenju i podršci.

“Želim da zahvalim svima koji su mi ukazali ovo povjerenje. Presudila je i moja velika želja u ovom važnom trenutku kada trebamo da postignemo važan cilj, a to je plasman na EURO 2020. Vjerujem da svojim znanjem i iskustvom mogu da doprinesem ostvarenju ovog cilja”, rekao je Bajević.

Kako je rekao, pred nama su dva koraka do EURO-a, te da sada predstoji mobilizacija, da se pokuša napraviti jedan stručni štab koji će ubuduće raditi na određenim stvarima koje moraju da se poprave, kako bi spremni dočekali naredne utakmice.

“U baražu ćemo računati na sve igrače koje imamo na raspolaganju. Moramo iskoristiti vrijeme koje nam je preostalo kako bi spremni dočekali te utakmcie. Još jednom zahvaljujem na povjerenju i nadam se da ću ga opravdati”, dodao je Bajević.

Na konferenciji je bio prisutan i predsjednik N/FS BiH Elvedin Begić, koji je Bajeviću čestitao na imenovanju i poželio sreću i uspjeh u narednom periodu.

Dušan Bajević rođen je 1948. godine u Mostaru. Igračku karijeru je započeo u mostarskom Veležu, za koji je odigrao 322 prvenstvene utakmice i postigao 169 golova.

U prvom timu Veleža je igrao od 1966. do 1975. godine, a onda odlazi u grčki AEK, sa kojim je osvojio dvije titule šampiona Grčke. U Velež se vratio 1981. godine i u ovom klubu je igrao do kraja karijere, 1983. godine. Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 37 utakmica i postigao 29 golova. Bio je učesnik Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 1974., poznat je po nadimku “Princ sa Neretve“.

Neposredno po završetku igračke, počeo je karijeru fudbalskog trenera u Veležu, s kojim je 1986. godine osvojio Kup Jugoslavije, tadašnji Kup Maršala Tita.

U AEK se, kao trener, vratio 1988. godine i iste sezone je sa ovim klubom osvojio titulu prvaka Grčke, prvu za AEK poslije 10 godina. AEK je pod Bajevićevim vodstvom prvak Grčke bio još tri puta, uzastopno (1992, 1993, 1994).
Bajević je 1997. postao trener Olimpijakosa, s kojim je iste sezone osvojio titulu prvaka Grčke, a 1999. „duplu krunu“, prvenstvo i Kup.

Poslije Olimpijakosa kratko se zadržao u solunskom PAOK-u sa kojim je osvojio Kup Grčke 2001. godine. Poslije je u još dva navrata trenirao AEK i jednom Olimpijakos. Trenirao je Olimijakos, PAOK, a bio je i trener beogradske Crvene Zvezde, solunskog Arisa, kiparske Omonije kao i atinskog Atromitosa.

Komentari

Autor: Anadolija

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.