Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baković: Baždareviću postavljen cilj plasman na Svjetsko prvenstvo

bazdarevic trening1

Ugovorom sa selektorom Mehmedom Baždarevićem definiran je cilj, a to je plasman na svjetsko prvenstvo 2018. godine. Rezultati naše selekcije u nekoliko prethodnih godina daju nam za pravo da odredimo takav cilj, bez obzira na to što nismo uspjeli u proteklim kvalifikacijama za evropsko prvenstvo, izjavio je generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Jasmin Baković.

U intervjuu za Fenu Baković navodi da su u Savezu zadovoljni načinom na koji su izabranici selektora Baždarevića došli do baraža za EP u Francuskoj, ali ne krije razočaranje neuspjehom protiv Iraca, za koje smatra da su slabiji tim od BiH.

– Znamo svi šta nas očekuje i mislim da se trebamo boriti za jedno od prva dva mjesta. Belgija, koja je najbolji tim FIFA rang liste, izraziti je favorit u grupi – izjavio je Baković.

– To je selekcija koja je u velikom usponu, ali nije pokazala toliku superiornost u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. U svakom slučaju se ne treba predavati, vjerujem da možemo završiti kvalifikacije i na prvom mjestu. Naravno ne smijemo potcijeniti slabije ekipe kao što je Kipar. Poraz protiv njih u prošlim kvalifikacijama nas je vjerovatno koštao direktnog plasmana u Francusku. Selektor Baždarević će sigurno dobro analizirati protivnike i pripremiti ekipu na odgovarajući način za svaku utakmicu – dodao je generalni sekretar NSBiH.

Baković ističe da stručni štab reprezentacije BiH, pored protivničkog tima, mora detaljno analizirati svoje nastupe, pogotovo nakon dvomeča protiv Irske u kojima je BiH važila za izrazitog favorita, ali je borbenost otočkih igrača odnijela prevagu na njihovu stranu.

– Sigurno smo kvalitetniji od Irske, ali oni su bili spremniji u dvije utakmice. Pokazali su više želje i borbenosti. Analiza će pokazati šta je bio problem u našem timu, a sada se moramo osvrnuti na te utakmice te izvući pouku i iskustva za naredne mečeve – objasnio je Baković.

Selektor Baždarević najavio je da bi mogao proširiti bazu igrača za naredni kvalifikacijski ciklus. Jedan od potencijalnih reprezentativaca je i igrač Genta Danijel Milićević, o kojem se već duže govori kao pojačanju bh. tima. No, Milićević zbog nastupa za omladinsku reprezentaciju Švicarske trenutno nema pravo nastupa za biH, a po Bakovićevim riječima, za rješavanje tog problema potrebna je prvo igračeva izjava da želi promijeniti sportsko državljanstvo.

– Milićević je porijeklom iz BiH. Što se tiče civilnog državljanstva on ima status državljana BiH, ali nastupao je za omladinske selekcije Švicarske tako da ima njihovo sportsko državljanstvo. Da bi nastupio za BiH mora promijeniti sportsko državljanstvo. Prvo mora dati izavu u kojoj izjavljuje da želi igrati za BiH, a nakon toga Savez može pristupiti prikupljanju ostale dokumentacije. Zatim se predmet predaje na FIFA-in Komitet za status igrača, koji donosi konačnu odluku. Do ovog momenta na tom planu nije ništa urađeno, ali očekujem konkretnije radnje početkom 2016. u dogovoru sa selektorom Baždarevićem – podvukao je Baković.

Nogometni savez BiH je već ugovorio dva prijateljska meča u 2016. godini i to protiv Luksemburga 25. i Švicarske 29. marta, dok će krajem maja također biti ugovoren prijateljski meč protiv neke od selekcija koje će učestvovati na EP-u u Francuskoj.

U narednoj sezoni pred Savezom je važan posao i kada je u pitanju domaće takmičenje. Naime, Premijer liga BiH u 2016. se skraćuje na 12 timova, što znači da će elitni rang napustiti šest ekipa. Nogometni savez BiH je prije početka sezone preduzeo mjere koje se odnose na regularnost takmičenja, imajući u vidu da će sezona biti neizvjesna i teška. Baković ističe da je takav pristup u jesenjem dijelu sezone urodio plodom.

– Komitet za takmičenje, Disciplinska komisija, Komitet za sudije i Komitet za bezbjednost i stadione podnose izvještaje Izvršnom odboru koji zasjeda jednom mjesečno. Oni dostavljaju analizu problema da bismo mi u Savezu mogli djelovati promptno i efikasno, te da bi spriječili eventualne neželjene posljedice. Taj trend ćemo nastaviti i u proljetnom dijelu prvenstva jer se pokazao efikasnim. Većih problema u prvom dijelu sezone nije bilo, osim diskutabilnog suđenja na nekoliko utakmica, zbog čega su sudije snosile posljedice. Vjerujem da ćemo do kraja sezone imati regularno i kvalitetno takmičenje – zaključio je Baković.