Baković širi optimizam: NSBiH pomaže klubove

baković

Kako bi pokušali “popraviti” sliku u javnosti te dokazati da nešto rade iz NSBiH su krenuli u agresivnu kampanju širenja pozitive ili onoga što oni misle da je pozitivno. U skladu s tim na stranici NSBiH objavljen je intervju sa generalnim sekretarom Jasminom Bakovićem.

– „A“ reprezentacija nije ostvarila cilj i naravno da žalimo zbog toga, naročito ako se imaju u vidu sve okolnosti i mogućnosti koje su nam se pružale u toku kvalifikacija. Međutim, mlađe selekcije su nam dali razloga i za radost i nadu, pa i uvjerenje da možemo očekivati svijetlu budućnost. Pored juniorske i kadetske selekcije, kao i ženske kadetske reprezenetacije, koje su prošle u drugi krug kvalifikacija,  ne treba zaboraviti ni posljednje igre i rezultate naše Mlade U21 selekcije, koja je sjajnim pobjedama protiv Porugala i Velsa dala do znanja da posjeduje respektabilan igrački i stručni kapacitet. Još jednom bih podsjetio da je kadetska selekcija dva puta u kontinuitetu učestvovala na Evropskom prvenstvu i to  je samo potvrda da  uspješni rezultati nisu slučajni, tvrdi između ostalog Baković i nastavlja:

– Vrata FIFA i UEFA su u svakom trenutku potpuno  otvorena za Savez. Aktuelno rukovodstvo, a posebno predsjednik Elvedin Begić  uživa apsolutno povjerenje čelnih ljudi obje međunarodne fudbalske asocijacije. Tome u prilog ne govore samo fondovi putem kojih se finansiraju  značajni projekti i koje Savez preusmjerava i raspoređuje za pomoć klubovima, nego i prijateljski odnosi sa predsjednikom UEFA Aleksandrom Čeferinom, koji uskoro dolazi u posjetu Savezu i predsjednikom FIFA Gianni Infantinom. Oni znaju šta je urađeno za samo nekoliko godina, znaju sadržaj i obim izvršenih reformi i konsolidacije saveza,  koji sada ima status veoma respektovane i uspješno vođene asocijacije. Imajući u vidu odnose izgrađene na povjerenju i poštovanju,  s razlogom  možemo očekivati  nove investicije u bh.fudbal iz UEFA i FIFA razvojnih fondova, kaže Baković.


Sve je med i mlijeko, problemi zdravo

Na žalost Baković ovom prilikom nije govorio o problemima i aferama koje pritišću NSBiH. Prema njegovom mišljenju, očito, bh. nogomet nije u velikoj kaljuži, sudijska organizacija izvrsno radi svoj posao, sudije pod okriljem NSBiH “izvrsno” poznaju pravila nogometne igre, a političari koji sjede na odgovornim funkcijama u NSBiH “trebaju” biti tamo jer je “to uredu”. Tako da se nema šta dodati ni oduzeti – bravo Bakoviću!