Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

priprema haosa

Barbarez je konačno shvatio da su ga Begić i Durić “nokautirali”

duric begic barbarez

Barbarez je na sjednici Komisije za izbor selektora, čiji su ravnopravni članovi i “patriote po defaultu” Elvedin Begić i Irfan Durić, dobio nula glasova!

Ove sedmice, najvjerovatnije u četvrtak, trebala bi biti nastavljena prekinuta sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH na kojoj će tema ponovo biti izbor selektora naše nogometne A reprezentacije.

Piše: Edin Borovina

Dosada su se pominjala dva kandidata, Sergej Barbarez i Ivaylo Petev, no jasno je bilo još nakon sjednice održane 4. januara da je Barbarez definitivno prekrižen. Samo Barba je to očito tek sada shvatio. Ili nije želio do danas da prihvati.

Barbarez se oglasio sinoć na društvenim mrežama u emotivnom i pomalo patetičnom tonu poručio da više nije kandidat.

Od prvog dana, onima koji bolje prate i razumiju situaciju u bh. Savezu, jasno je bilo da Barbarez nema ama baš nikakve šanse. Isticanje njegovog imena, bez ikakvih realnih osnova da bude izabran, poslužilo je svrsi. Izazvati bijes i razočaranje javnosti, prema Savezu, odnosno prema onima u Savezu koji su javno iznijeli svoj stav da Barbarez nije u ovom trenutku pravo rješenje. I stvoriti preduslove za otpočinjanje četvorogodišnjeg rata na relaciji Savez – navijači, u kojem će reprezentacija najviše stradati. Iako se u javnosti stvorila slika da Barbareza neće “anamoni”, a hoće “zaštitnici Bosne i Bošnjaka”, činjenice su potpuno drugačije.

Barbarez je na sjednici Komisije za izbor selektora, čiji su ravnopravni članovi i “patriote po defaultu” Elvedin Begić i Irfan Durić, dobio nula glasova! Da, nula glasova. Brutalnu eliminaciju Barbareza, Begić i Durić su pokušali “oprati” sramotnim objašnjenjima. No, njihovu priču može progutati samo onaj ko ne zna sabrati dva i dva.

Durić je, eto, bio za Barbareza na početku sjednice 4. januara, pa je onda zarad nekakvog jedinstvenog stava promijenio mišljenje i glasao za Bugarina Ivayla Peteva, koji je tako prošao kao prijedlog prema Izvršnom odboru s glatkih 4:0. Begić se nije udostojio ni doći na sjednicu, da podrži Barbareza, uz smiješno opravdanje da nije došao jer ne želi podržati ništa što Zvjezdan Misimović predlaže (Barbareza nije predložio Misimović). Begić u svom “opravdanju” nije objasnio zašto mu Misimović nije bio sporan kada je biran pregovarački tim.

Da stvar bude još jasnija, ovo nije prvi put da Begić “nokautira” Barbareza. Mnogi zaboravljaju da je Barbarez “sanjao” selektorsku poziciju i 2014. godine, kada se Begić riješio Safeta Sušića. U to vrijeme, odmah nakon Brazila, Begić i Savez su imali toliku snagu i toliko “kredita” da su i Lepu Brenu mogli postaviti za selektora, a kamo li Barbareza. No, Barbarez ni tada, kao ni sada, nije imao nikakve šanse. Niti je ušao u uži izbor.

Sergej Barabrez, svjesno ili ne, bio je proteklih dana samo još jedna lutka na Begićevom koncu. Koristeći veliko i popularno ime, emocije javnosti i navijača, pokušalo se izgurati nešto što je suludo i što ne postoji niti u jednom normalnom savezu na planeti. Da navijači biraju selektora i da taj selektor nije po volji predsjednika Saveza s kojim bi trebao usko sarađivati. Jasno, nije prošlo, ali je poslužilo konačnom cilju.

Javnost treba da zna da ovaj cirkus oko izbora selektora ili “izbor za miss” kako ga je u jednom intervjuu nazvao legendarni Pape, malo ili nimalo ima veze s reprezentacijom. Bh. Savez je vjerovatno jedini na planeti, zahvaljujući Begiću i njegovoj ogromnoj ljubavi prema foteljama, u kojem se imenovanje jednog selektora može umotati u priču o vitalnom nacionalnom interesu. I čije imenovanje, pod plaštom ugroženosti nacinalnih interesa, do beskonačnosti može blokirati jedna od tri vjersko-nacionalne skupine u Savezu.

Bruka kojoj svjedočimo je najbolji dokaz u kakvo je blato Savez gurnut u avgustu prošle godine, kada se Begić dočepao titule počasnog predsjednika i podjele Saveza na tri vjersko-nacionalna tora. Mehanizam izazivanja haosa već funkcioniše besprijekorno. Po tada usvojenim pravilima, kada dođe do haosa, odlazeći predsjednik Begić je taj koji bi ga trebao rješavati.

Nova prilika za stvaranje još većeg haosa, a sve pod plaštom lažne brige za reprezentaciju i nacionalne interese, već je u četvrtak. Teren je dobro pripremljen za “igru”. Jedni bi da “unište Savez, a Boga mi i državu” – a ovi drugi im kao “ne daju”.