Baždarević: Da mislim da ne možemo na SP ne bih ni ostao selektor

bazdarevic trening1

Drago mi je da smo danas finalizirali produženje saradnje sa Nogometnim/Fudbalskim savezom BiH i sada konkretno moji saradnici i ja se okrećemo planiranju svega što nas očekuje u narednom periodu, odnosno počinjemo detaljne pripreme za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, istakao je za Anadolu Agency (AA) Mehmed Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije BiH.

Baždareviću i njegovim saradnicima danas su članovi Izvršnog odbora N/FS BiH i zvanično produžili mandat na naredne dvije godine, odnosno za ciklus Mundijal “Rusija 2018”, te je prijedlog ugovora i zvanično potpisan.

“Hvala ljudima iz IO N/FS BiH što su pohvalili naš rad i rezultate do baraža za EURO u kojem nažalost nismo uspjeli eliminisati Irsku. No, na to se više ne bih vraćao. Dakle, napravit ćemo detaljan plan rada za narednih nekoliko mjeseci, tj. za kvalifikacioni ciklus. Pokušat ćemo se što bolje spremiti za kvalifikacije, osvježiti igrački kadar, napraviti pojedine promjene o kojim je još rano govoriti. Kažem rano je govoriti, ali će ih biti, to vas uvjeravam, pogotovo u pristupu pojedinaca reprezentativnom dresu”, rekao je Baždaravić, a na pitanje da li je realno očekivati da BiH izbori plasman na SP u Rusiju, što je kao cilj postavio i IO N/FS BiH, odgovorio je:

“Da mislim da ne možemo na Mundijal ne bih ni ostao selektor. Naravno da ćemo se boriti. Vjerujem da imamo kvalitet koji ćemo dodatno osnažiti, nadam se, nekim novim igračima. Isto tako, morat ćemo popraviti i neke greške iz prošlosti. Belgija je favorit u našoj grupi i tu nema tajni, najbolji su. Međutim, ne pobjeđuju uvijek najbolji. Možemo igrati sa Grcima, da ne kažem bolji smo, pa da mi se obije o glavu. Kipar i Estonija su u drugom planu, ali ko njih ne pobijedi oba puta teško se može nadati SP-u. Konretno da odgovorim. Da, vjerujem da možemo i nadam se da ćemo uspjeti”.

BiH će prije kvalifikacija igrati prijateljsku utakmicu sa Švicarskom 29. marta u Cirihu.

“Bit će to dobra provjera, prava za nas. Već tada pokušat ćemo oprobati i neke nove igrače. Postoji opcija da igramo i protiv Luksemburga nekoliko dana prije meča sa Švicarcima. OK, mada bih volio da imamo sve jake provjere i to sve sa evropskim reprezentacijama. U dogovoru sa čelnicima N/FS BiH nalazit ćemo protivnike i uigravati se za nadolazeće kvalifikacije. Veoma je važna da se što bolje spremimo za velika iskušenja koja nas očekuju. To je preduslov svih preduslova za dobar rezultat i eventualni plasman na SP iz veoma teške grupe”, naglasio je Baždarević

– Odlična saradnja –

Baždarević je kazao i kako je u proteklih godinu od kada je selektor BiH imao odličnu saradnju sa asistentima u stručnom štabu, Stephanom Gillijem, Draganom Perićem, Igorom Jankovićem i Enverom Lugušićem.

“Odlična smo ekipa i radimo dobar posao. To znam, to vidim svaki dan. Svako je odgovoran za svoj dio posla i dobro se slažemo. I sa čelnicima N/FS BiH imamo sasvim dobru saradnju, kao uostalom i sa reprezentativcima, novinarima, publikom… Iako sam zadovoljan, nadam se da ćemo biti još bolji na svakom polju saradnje”, govorio je za Anadolu Agency Baždarević.