Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baždarević: Igrači koji su nas odveli u baraž, moraju završiti posao do kraja

bazdarevic

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević, nije donio sreću Pjaniću i Džeki na Giuseppe Meazzi, gdje je Roma u subotnjem derbiju poražena od Intera.

Uz to, Pjanić je u 73. minuti dobio crveni karton, a da nije napravio ni prekršaj (prigovor, pa igranje rukom), a Džeko je propustio nekoliko odličnih prilika za pogodak.

Međutim, Baždarević nije zabrinut, jer su oba bh. igrača odigrala dosta dobru utakmicu.

[yuzo_related]

“Gledao sam ih do sada 10 puta i pobijedili su u osam utakmica”, kaže nam Meša, pravdajući se na našu opasku da nije bio sretan dvojici zmajeva.

“Od svih utakmica u kojima sam gledao Romu, protiv Intera su igrali najbolje. Objektivno, zaslužili su najmanje bod, a možda i pobjedu, jer su bili bolja ekipa. Inter je jednom šutirao i dao gol, ali to je fudbal. Zato i jeste interesantan”, tvrdi selektor naše selekcije, koji nije zabrinut zbog Edinovog golgeterskog posta.

“Džeko je bio povrijeđen i tek se vraća u formu. Da je postigao gol, bio bi igrač utakmice. Za mene je najbitnije da se on dobro osjeća, a na kretnjama i šansama koje pravi, vidi se da se polako vraća u formu. Ne sikiram se zbog toga, jer znam da će – čim postigne prvi, doći još 10 njegovih pogodaka”, nada se Meša, koji je u razgovoru sa navijačima, ali i novinarima koji prate Romu dobio samo riječi hvale za dvojicu bh. igrača.

“Roma nikada ovako nije igrala kao sada. Igraju timski dobro, lepršavo, prave prilike i mislim da imaju tim koji može osvojiti scudetto. Jedino mi nije jasno zbog čega je Rudi Garcija izveo Džeku u situaciji kada je Roma gubila, pa sam odmah i napustio tribine. Da je Pjanić ostao, siguran sam da bi i Edin igrao do kraja i da bi Roma izjednačila.”

Kod bh. reprezentativaca situacija se iz vikend u vikend mijenja. Prošle sedmice gotovo svi su dali pogotke, a sada se pojedini suočavaju sa suspenzijama zbog crvenih kartona. Pjanić će, zbog isključenja, propustiti derbi protiv Lazija, što i nije loše ukoliko gledamo iz naše perspektive, s obzirom na to da će onda doći odmoran na okupljanje.

“Dobio je karton za prigovor, gdje se morao suzdržati i za igranje rukom. Bio je nesmotren, ali kod Mireta se osjeti umor. Igra stalno i pod velikim je pritiskom, pa se tako desi da neke od reakcija nisu promišljene. Ipak, on je veliki igrač i morat će u budućnosti paziti na takve stvari. Mora sačuvati živce i zbog sebe, ali i zbog ekipe”, smatra Baždarević, koji dodaje da je igrač utakmice bio slovenački golman Samir Handanovič, što dovoljno govori o igri Intera.

“Žao mi je zbog Mireta i Džeke što nisu pobijedili. Dali su sve od sebe, ali Inter je slavio. Uprkos tome, vjerujem da će doći raspoloženi na okupljanje”, riječi su bh. selektora, koji će spisak igrača za utakmice protiv Irske objaviti u utorak, a ne danas kako je to prvobitno najavio.

“Sačekat ću još dan prije objave spiska. Valjda vam je svima jasno da neće biti nekih velikih promjena i izmjena. Oni igrači koji su nas doveli do baraža, moraju završiti posao do kraja. Jedino je ispravno osloniti se na postojeće snage, iako smo putovali u potrazi za osvježenjima. Ima ih, ali u ovom trenutku, vjerujemo igračima koji su već bili na spisku”, kaže nam Baždarević, koji je sa pomoćnikom Gillijem putovao i u Genovu, te Freiburg.

U Genovi je gledao duel Sampdorije i Empolija (1:1), odnosno Ervina Zukanovića i Radeta Krunića, kojeg je Stefan Gilli gledao sedmicu prije, u meču protiv Genoe, kojoj je mladi reprezentativac BiH postigao gol. Ipak, iz Mešinog odgovora nismo mogli zaključiti da li će Krunić biti na sutrašnjem spisku.

“Na spisku će biti 27-28 igrača. Krunić je interesantan, ali moramo se pitati šta nam u ovom trenutku može donijeti. Za budućnost je jako bitan. U suštini, moramo imati 16-17 igrača, koji su kostur tima, a ostali se moraju nametnuti, kroz rad na treninzima, ali i utakmice za svoje klubove. Za mene je najbitnije da većina igrača napokon igra, što nije bio slučaj prije nekoliko mjeseci”, kaže Meša, koji će posebnu pažnju, tokom priprema za Irce, posvetiti razgovoru sa igračima, tačnije Bešićem i Pjanićem, koji su ponekad nervozni na terenu.