Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baždarević: Sanjali smo baraž, sada želimo na Evropsko prvenstvo

bazdarevic

Mehmed Baždarević vratio se u Francusku, gdje vrijedno radi na pripremi utakmica protiv Irske, koje će uveliko odrediti njegovu sudibu na klupi BiH.

[yuzo_related]

Selektor BiH dao je intervju za portal Reprezentacija.ba u kojem je govorio o trenutnoj formi pojedinih reperezentativaca, kao i o pripremi njegovo stručnog tima za predstojeće utakmice baraža.

“Od prvog dana svi u stručnom štabu imaju svoje konkretne zadatke. Analiziramo sve utakmice naših i protivničkih igrača, te nastojimo imati što više informacija o tome gdje nam protivnici mogu napraviti najviše problema. Fokus je na video analizama, a često se desi da neko od naših reprezentativaca zatraži individualnu video analizu i vizualizaciju onog što ga očekuje u narednoj utakmici u dresu reprezentacije”, rekao je Baždarević.

Slektor BiH je u stalnom kontaktu sa igračima i stručnim štabom koji će ovoga vikenda pratiti tri utakmice BH Telecom Premijer lige, dok će sam Baždarević pratiti, kako je rekao, “novo ime”.

“Trudim se da što više zovem igrače, da se barem čujemo porukom. Važno nam je uživo gledati njihove nastupe, posebno igrača koji su donedavno bili povrijeđeni. Bio sam proteklog vikenda u Njemačkoj na dvije utakmice, sada su znam zanimljivi nastupi Kolašinca, Džeke i Cocalića, obzirom na to da su bili povrijeđeni. Možda ću gledati i jedno novo ime, a pratićemo i tri utakmice Premijer Lige BiH. Svi koji zasluže poziv u reprezentaciju mogu se nadati da se nađu na spisku. Stephane i ja sljedećeg vikenda ćemo put Njemačke, Belgije, Italije…”, tajnovit je Baždarević.

Baždarević je sretan zbog dobrih igara Miralema Pjanića u dresu Rome, a zašto igra bolje u dresu Vučice nego u dresu Zmajeva, selektor je rekao:

“Njegov nastup protiv Velsa je bio izuzetno dobar. Šteta što još možda nije zabio gol, kako bi efekat prema navijačima bio upotpunjen. U klubu se nakon povrede također odlično vratio, što me izuzetno raduje. Puno razgovaram sa Miralemom i vjerujte da on za reprezentaciju želi dati najviše što može. Možda ga čak nekada i prevelika želja spriječi da pokaže ono najbolje što može, ali sigurno da on u reprezentaciji želi dati najviše. Vjerujem u njega”, poručuje Baždarević.

Edin Džeko se vratio nakon povrede, Ibišević dobio veliku suspenziju, za koju Baždarević smatra da je pretjerana.

zmajevi-trening3

“Raduje me da je Edin igrao i da je povreda prošlost. Planirali smo da ga gledamo uživo, ali možda to neće biti potrebno, jer svi znamo ko je i šta je Edin Džeko kada je spreman i kada je u takmičarskom ritmu. Kada je riječ o Ibiševiću, šteta je što je imao nesreću da nakon što se ustalio u klub dobije tako visoku suspenziju. Iskreno, mislim da je kazna i više nego pretjerana. Ipak, ne znamo zašto je to sve dobro, ali svakako na njemu je da radi kako bi se zadržao na svom nivou”, govori Baždarević o svoja dva napadača.

Na kraju, Baždarević je rekao o čemu sanja i koliko je taj san realan.

“Prije nekoliko mjeseci sanjali smo baraž, a sada smo došli u situaciju da je to realnost. Nismo lako došli do ove situacije i sigurno je da sada moramo uraditi još više kako bi napravili konačni cilj plasmana na Euro i obradovali cijelu državu. Pozivam moje igrače na jednu maksimalnu ozbiljnost i najveći rad, jer je ispred nas jako nezgodan protivnik koji ima svoje kvalitete, ali kojeg, ponavljam, ukoliko budemo na svom najvećem nivou možemo savladati i napraviti ono o čemu smo sanjali, odvesti Bosnu i Hercegovinu na Europsko prvenstvo”, zaključuje Mehmed Baždarević