Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baždarević: Volio bih da se “pokrpimo” s Nijemcima, Englezima ili Holandijom

bazdarevic mesa

Iskreno, prilikom subotnjeg žrijeba kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji volio bih da za protivnika dobijemo neku od najjačih reprezentacija Evrope. Volio bih da se u kvalifikacijama „pokrpimo“ sa nekim sa kime do sada nismo igrali u kvalifikacijama, npr. Njemačkom ili Engleskom, rekao je za Anadolu Agency (AA) Mehmed Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Vels i Hrvatska najpoželjniji iz prvog „šešira“

Žrijeb grupa kvalifikacija za SP održat će se u sali Konstantin Palace u Saint Petersburgu u subotu, 25. jula, sa početkom u 18 sati po lokalnom, odnosno 17 po srednjoevropskom vremenu, a BiH će biti svrstana u drugu jakosnu grupu. To znači da bi se u kvalifikacijama popularno zvani „zmajevi“ mogli u „jugoslavenskoj grupi“ sastati sa Hrvatskom iz prvog „šešira“, Srbijom iz trećeg, Slovenijom ili Crnom Gorom iz četvrtog, odnosno Makedonijom koja će biti u petom.

„Zašto ne? Volio bih da vidimo gdje smo i u susretima, da tako kažem, sa našim komšijama i prijateljima. Nisam protivnik duela, prema mom ličnom uvjerenju, sa nama komšijskim, prijateljskim državama. Sa druge strane, neke od takvih utakmica mogle bi donijeti tenzije na tribinama i zbog toga mnogi priželjkuju da ne budemo u istoj grupi. To je druga strana priče. Ja sam čitav život sportista i sada govorim sa sportskog, ali i aspekta normalnih ljudi na ovim prostorima kojih je uvjeren sam više nego li onih sa još uvijek pomračenim umovima“, istakao je Baždarević.

U prvoj jakosnoj grupi, kaže, najteži protivnici bili bi Njemačka ili Holandija, a oni po mjeri, po kvaliteti podjednaki BiH su, tvrdi, Vels i Hrvatska.

„Nekako moje želje se miješaju. Kako sam ranije rekao volio bih da igramo sa nekom velesilom i imamo fudbalski spektakl u BiH. Druga strana medalje je da bih želio grupu iz koje bi se plasirali na Svjetsko prvenstvo sa uslovno rečeno možda nešto i lakšim protivnicima. Ne bi bilo loše miks svega, jakog protivnika, jedan regionalni derbi i nešto lakši rivali iz ostalih šešira. Kvaliteta imamo i vjerujem da iz takve grupe možemo na Mundijal u Rusiju, ili direktno ili kao drugi iz grupe, pa kroz baraž“, smatra Baždarević.

Prvu jakosnu grupu u evropskoj zoni kvalifikacija u subotnjem žrijebu činit će Njemačka, Belgija, Holandija, Portugal, Rumunija, Engleska, Vels, Španija i Hrvatska. U drugoj su Austrija, Slovačka, Italija, Švicarska, Češka Republika, Francuska, Island, Danska i Bosna i Hercegovina, dok će u trećem „šeširu“ biti Ukrajina, Škotska, Poljska, Mađarska, Švedska, Albanija, Sjeverna Irska, Srbija i Grčka. U četvrtu jakosnu grupu će Turska, Slovenija, Izrael, Republika Irska, Norveška, Bugarska, Farska Ostrva, Crna Gora, te Estonija, u petu Kipar, Latvija, Armenija, Finska, Bjelorusija, Makedonija, Azerbejdžan, Litvanija, Moldavija, dok će u šestu biti svrstani Kazahstan, Luksemburg, Lihtenštajn, Gruzija, Malta, San Marino i Andora.

Generalnom sekretaru FIFA-e Jerome Valckeu prilikom žrijeba kvalifikacija u šest konfederacija asistirat će nekada proslavljeni fudbaleri Ronaldo, Diego Forlan, Fabio Canavaro, Samuel Eto'o, Oliver Bierhoff, Rinat Dasaev i Alexander Kerzhakov. Također, u žrijebu pridružit će im se kapiten svjetskog prvaka „U-20“ reprezentacije Srbije Predrag Rajković, kao i kapiten planetarnog šampiona u fudbalu na pijesku Portugala.

Volio bi da ne ide na žrijeb

Baždarević kaže i kako ne bi volio da ide na žrijeb u Rusiji, jer „bolje je da ide pogledati neke utakmice u kojima nastupaju reprezentativci ili potencijalni reprezentativci BiH“.

„Idem u Poljsku, gdje ću sutra gledati revanš utakmicu drugog pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka između Lecha i Sarajeva. Potom, planirao sam ići u Hamburg. Mislim da je bolje da obilazim igrače nego da se slikam na žrijebu. Najvažnije je da se dobro spremimo za meč kvalifikacija za EURO u septembru protiv Belgije, pa onda sve ostalo, tako i žrijeb i kvalifikacije za SP“, zaključio je Baždarević u razgovoru sa novinarom Anadolu Agency, dodavši da će se oko odlaska u Rusiju još konsultovati sa čelnicima Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH).