Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pred odlučujuću utakmicu

Bećiragić: Prvo pobjeda, a poslije “ganjanje” razlike

adis beciragic kosarkaska reprezentacija bih fena

“Nismo u Tuzli pobijedili od 2014. godine, i silno želimo u prelijepoj dvorani, pred našim navijačima, da slavimo”, kaže Bećiragić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u Tuzli se priprema za odlučujuću utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U četvrtak od 20 sati reprezentaciji Bosne i Hercegovine protivnik je Crna Gora, a u posljednjem 6. kolu košarkaši BiH gostuju selekciji Mađarske.

Kalkulacija je mnogo, ali se selektor Adis Bećiragić i reprezentativci ne bave time.

– Na prvom mjestu je pobjeda, a onda eventualno “ganjanje” razlike. Psihologija je takva. Možete pobijediti 20 poena, ali možete i izgubiti. Zato nam je prioritet pobjeda, nismo u Tuzli pobijedili od 2014. godine, i silno želimo u prelijepoj dvorani, pred našim navijačima, da slavimo. Crna Gora ima svoju računicu, mi svoju. Važan nam je povratak Johna Robersona, dobro radimo, pozitivna je atmosfera – kaže Bećiragić.

Obrazložio je potom zašto na spisku nema Edina Atića i Emira Sulejmanovića, koji su bili standardni članovi reprezentacije.

– Atić je tražio neki poseban status. Kao igrao bi protiv Mađara, ali ne bi putovao u Francusku. Nisam to dozvolio. On je prihvatio varijantu da ne ide nikako. Sulejmanović nije bio zadovoljan minutažom. Možda ga i razumijem, ali… Pokušavali smo tri mjeseca stupiti s njim u kontakt. Nismo uspjeli. Sada je tako kako je. Ako se prvenstveno izvini svojim saigračima koje su ostavili kada su bili najpotrebniji, ljudima u Savezu, ja sam najmanji problem, mogu se vratiti u reprezentaciju. Do tada ništa – kazao je Bećiragić.

Foto: FENA

U Crnoj Gori za Budućnost Voli igra Kenan Kamenjaš koji veoma dobro poznaje protivnike.

– Sa tim momcima igram ili sam igrao, svaki dan pijem kafu, družimo se i vrlo dobro se poznajemo. Svi znamo šta nam je činiti, da moramo pobijediti više od 19 poena. Selektor priprema taktiku, ali je najvažnije da pobjedimo. Znamo samo jedno da ćemo dati sve od sebe. Čuo sam njihove izjave, dolaze bez kalkulacija, dolaze po pobjedu, ali isto i mi razmišljamo – kaže Kamenjaš.

Adin Vrabac se raduje pozitivnoj atmosferi u i oko reprezentacije Bosne i Hercegovine.

– Osjeća se dobra energija, zajedništvo… Nema puno vremena za Crnu Goru, nema puno filozofije. Moramo igrati agresivno i brzo. To nas mora krasiti. Ako uspijemo to uraditi, nadam se da ćemo ostvariti pobjedua. Kaže da je atmosfera izvanredna – kaže Vrabac.

Reprezentativci Crne Gore u Tuzlu stižu večeras, a do utakmice će imati tri treninga u Mejdanu. Utakmica je na programu u četvrtak sa početkom u 20 sati.