Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za ep

Bešić: Gubitak je što ne igra Džeko, ali koga nema bez njega se može i mora

besic (1)

Duljević je zbog povrede bio upitan za ovu utakmicu, ali se našao na spisku i trenira s ekipom

Samo dva dana nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine djeli od susreta protiv Finske, koji se u subotu u okviru grupe J igra na zeničkom Bilinom polju (18.00 sati).

Četvrtog dana priprema novinarima su na pres-konferenciji u Trening centru Nogometnog saveza u Zenici govorili pomoćni trener Elvir Rahimić te reprezentativci Muhamed Bešić i Haris Duljević.

-Pripremamo se najbolje što možemo za utakmicu. Sigurno je veliki gubitak što ne igra Edin Džeko, ali koga nema bez njega se može i mora. Mi moramo bez Džeke, da svi ostali daju sve od sebe da se njegov izostanak ne primjeti. Vidjet ćemo koliko je to moguće – kazao je Rahimić, koji je najavio da će biti nekih promjena u timu, ali da o tome odluku donosi selektor Robert Prosinečki.

-Svi smo svjesni da je ovo odlučujuća utakmica za nas, da bismo pobjedom zadržali izglede za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine. Neriješeno ili poraz značio bi kraj tih nadanja – kazao je Rahimić, koji dodaje da su svi toga svjesni. Analizirali su, kazao je Rahimić, prvu utakmicu iz Finske, koju su izgubili s 0:2, kao i utakmicu između Finske i Italije.

On je najavio kako se, nakon što je sinoć zbog poštede propustio trening, večeras u pogon vraća i Miralem Pjanić, koji će u subotu biti kapiten.

-Nismo baš dobro startali u kvalifikacijama. Ako ćemo ostati u trci za play-off, ovo je vrlo važna utakmica, jer ako nam oni uzmu i bod već su se plasirali. Moramo dobiti ovu utakmicu – kazao je Bešić, koji dodaje kako se već jednom moraju plasirati i na Evropsko prvenstvo. Bešić napominje kako je atmosfera u timu dobra te da je najbitnije da su svi zajedno.

-Još nikada nisam vidio da se neko posvađao na treningu, ali to zajedništvo, jedinstvo, moramo pokazati i na terenu, na utakmici. Ne samo kada se družimo i pijemo kafu – ističe Bešić, koji je svjestan da mu fali utakmica, jer ne igra u svom klubu, engleskom Sheffieldu Unitedu.

Nije, podsjetio je Bešić, odradio pripreme s novim klubom, ali je spreman trkački. Ne bi mu, kaže, bilo teško da krene ni sa klupe, jer u timu ima i drugih igrača koji su spremni igrati. Međutim, teško će, kaže, biti nadoknaditi izostanak Džeke.

-Edin je glavni igrač i kapiten reprezentacije i ne treba ni pričati da će faliti. Ali, imamo dva napadača, koji će, nadamo se, odgovoriti zadatku – kaže Bešić.

Duljević je zbog povrede bio upitan za ovu utakmicu, ali se našao na spisku i trenira s ekipom.

-Nadam se dobroj atmosferi u subotu na Bilinom polju, da nas navijači podrže i da, ako Bog da, dobijemo.

Ovo nam je ključna utakmica i s pobjedom bismo se uključili u trku za plasman – kazao je Duljević, koji dodaje kako su svjesni da su svi podbacili u Finskoj.

-Ova reprezentacija, kada smo pravi, može igrati protiv bilo koga u svijetu. Kada nismo, vidjeli smo to u Finskoj i Armeniji, onda izgubimo i od malih selekcija – podvukao je Duljević.