Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kontrolna utakmica

Bh. nogometaši u junu protiv Danske

zmajevi bih irska dzeko (1)

Ovo će biti šesti susret ovih reprezentacija

Nogometna A-reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon prijateljskih susreta u našoj zemlji sa selekcijama Kostarike 27. marta i Crne Gore 2. juna, odigrat će još jednu kontrolnu utakmicu protiv ekipe Danske.

Susret je na programu 6. juna 2021. na Brøndby stadionu, a satnica će naknadno biti određena.

Ovo će biti šesti susret ovih reprezentacija. Dva puta naš tim je poražen i to u kvalifikacijama za SP 1998. kada je Danska u Kopenhagenu slavila sa 2:0, a zatim i u Sarajevu sa 3:0.

U kvalifikacijama za Euro 2004., bh. tim je pobijedio u Kopenhagenu sa 2:0 golovima Barbareza i Baljića, dok je susret u Sarajevu završen neriješeno 1:1. Strijelci su bili Bolić i Jorgensen za gostujući tim.

Posljednji meč ove selekcije su odigrale na Kirin Kupu u Japanu 2016. godine u kojem je reprezentacija BiH pobijedila 6:5 nakon izvođenja jedanaesteraca. Rezultat nakon 90 minuta igre bio je 2:2, a oba gola za Bosnu i Hercegovinu je postigao Đurić, dok su za Dansku pogađali Kjaer i Fischer.

Selektor Ivalyo Petev smatra da je dobro iskoristiti ove utakmice za analizu i korigovanje nekih nedostataka koji se pokažu u martovskim susretima, ali i za provjeru novih igrača.

– Svaki termin koji nam bude na raspolaganju za prijateljske utakmice ćemo iskoristiti. To je odlična prilika da pružimo šansu nekim igračima koji imaju potencijal da igraju za reprezentaciju, a do sada ih nismo vidjeli ili nisu imali šansu da pokažu šta znaju. Reprezentacija nije klub i moramo vidjeti kako će se oni tu snaći, prihvatiti našu viziju i zahtjeve koje postavljamo – rekao je Petev, saopšteno je iz Nogometnog saveza BiH.