Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. sportski novinari dali prednost Amaru Osimu: Izbor selektora pretvoren u cirkus

osim prosinecki

Nogometna “A” reprezentacija BiH još uvijek je bez selektora. IO NS BiH nije želio produžiti ugovor Mehmedu Baždareviću nakon fijaska u kvalifikacijama, a izbor njegovog nasljednika pretvorio se u pravu sapunicu. Novog selektora BiH bi trebala dobiti početkom januara, a delegati u IO NS BiH birat će između Amara Osima i Roberta Prosinečkog.

Nakon bh.stručnjaka, portal Sportske.ba je napravio anketu i među bh. sportskim novinarima pitavši ih za mišljenje da li je za selektora BiH bolji izbor Robert Prosinečki ili Amar Osim.

Jasmin Ligata (Lopta.ba)

“Na temu selektor teško je bilo šta reći, pogotovo da to zvuči pametno i smisleno, jer postoji hiljadu razloga zašto je ovako, ili onako. Plus, jako je teško za jednog novinara da ima svog favorita, jer kod nas je narod takav da na tebe odmah saspe drvlje i kamenje, jer pobogu imaš svoje mišljenje. Ko će ga imati, ako ne novinar i ako je argumentovano i zato ću reći da ja nemam favorita, ali kako sam uvjeren da bi reprezentaciju BiH sa dosta uspjeha mogao voditi Amar Osim. Nažalost, nisam surađivao sa Robertom Prosinečkim i o njegovom radu znam samo ono što sam pročitao, a sa Amarom jesam i zbog toga slobodno mogu govoriti o tome. Ukoliko su njih dvojica jedini kandidati, onda bi ljudi koji odlučuju o nasljedniku Mehmeda Baždarevića trebali uzeti sve u obzir, od poznavanja lige, mentaliteta, saradnje sa igračima, prijateljstva, karaktera i onda izvagati o tome ko će biti selektor. Obojica imaju svoje prednosti i mane i siguran sam da ni jednom ni drugom neće biti lako, ali ukoliko su spremni da se uhvate u koštac sa svim problemima, koje očito imamo, onda su dobrodošli. Smjena generacija je neminovna, da bi se krenulo u nekom boljem smjeru, samo je pitanje, da li imamo snage za to, jer ukoliko se bude tražio rezultat, onda se ne može napraviti radikalan presjek, ali ako se bude tražilo pravljenje ekipe, onda se to treba glasno i jasno reći navijačima”.

Edin Borovina (Fokus.ba)

“Nažalost, čelnici NSBiH, a prije svih predsjednik Elvedin Begić, izbor selektora su pretvorili u cirkus kakav ne pamtimo u zadnjih dvadesetak godina. Nakon ubleha poput one s Terimom ili Erikssonom, dio Izvršnog odbora na čelu s Begićem stvorio je situaciju u kojoj bi sada trebalo birati između inostranog stručnjaka koji u svojoj trenerskoj karijeri nije napravio skoro pa ništa, i domaćeg trener koji iza sebe ima konkretne rezultate. Ima trofeje. Činjenica je da Amar Osim ima pet titula prvaka BiH. No, ti rezultati i te titule za Begića i njegove istomišljenike očito ne znače ništa i ne vrijede ništa. Zamislite ovakvu situaciju u HNS-u, da biraju između dva kandidata, domaćeg stručnjaka s rezultatima i recimo Bosanca bez ikakvih rezultata. Nezamislivo. Zamislite ovakvu situaciju u FS Srbije. Nezamislivo i nemoguće. E kod Begića je itekako moguće.”

Samir Šišić (Faktor.ba)

Na SP u Rusiji imat ćemo četiri trenera iz BiH (Vahid Halilhodžić, Zlatko Dalić, Vladimir Petković i Mladen Krstajić). To je dokaz da imamo odlične stručnjake. Centar za edukaciju sa profesorom Munirom Talovićem radi odličan posao, iškolovano je mnogo trenera, a jedan od njih je i Amar Osim. Zašto bismo onda tražili trenera van granica naše zemlje? Uz uvažavanje trenerskog posla koji radi Robert Prosinečki, Osim je upoznat i sa prilikama u našem klupskom fudbalu i sigurno bi u A reprezentaciju regrutovao i “svježu krv” iz PLBiH. Samim tim i nacionalno takmičenje u našoj zemlji dobilo bi drugu dimenziju, a pitanje je da li bi Prosinečki “vjerovao” igračima iz domaćeg prvenstva. Šteta je što se u cijeloj priči nije našlo i ime Husrefa Musemića, jer vjerujem da bi i legenda Sarajeva imala šta reći na klupi državnog tima.”

Saša Ibrulj (freelancer)

“Iskreno, nema mi smisla birati između dva trenera, kao da se radi o nekakvom reality showu a ne izboru selektora. Mislim da je Savez na početku trebao odabrati jednog čovjeka i stati iza svog izbora, a sve ovo što sada rade je nakaradno i ismijavanje i degradiranje trenerske struke i onoga ko će na kraju biti selektor.”

Jasmin Tajić (Oslobođenje)

“Nemam favorita. I jedan i drugi trener su jako dobri treneri i sigurno da im je čast što su ušli u užu konkurenciju. Možda je Prosinečki u blagoj prednosti, jer ima iskustvo rada u nacionalnim selekcijama, ali i gospodin Osim iza sebe ima veoma respektabilnu trenersku karijeru, tako da sam mišljenja, a i nadam se, da Savez neće pogriješiti koga god od njih dvojice izabere. Najbitnije nam je da, ko god bio selektor, uspije da nas odvede na Evropsko prvenstvo, a i jedan i drugi imaju taj kapacitet.”

Nermin Bise (Vijesti.ba)

“Amar Osim je moj favorit. Mislim da će uspjeti nametnuti autoritet i da neće dozvoliti uplitanje u svoj rad. Jako je važno da selektor zadrži autonomiju u svom radu i da mu niko iz Saveza, pa i sam predsjednik Begić ne nameće saradnike i da mu se miješa u izbor igrača.”

Adnan Beganović (Sportsport.ba)

“Mislim da nacionalnu selekciju treba voditi domaći stručnjak. Trebamo konačno početi cijeniti sami sebe, kao što to rade i naše komšije. Ako sebe ne cijenimo ne možemo očekivati da nas cijeni neko drugi. Mijenjali su recimo Srbija, Hrvatska pa i Slovenija do sada milion selektora, pa se ne sjećam da je neki bh. trener ikad bio u nekom užem krugu kandidata za selektora. Zašto? Cijene sami sebe. Amar Osim se dokazao u Premijer ligi iz koje ćemo u bliskoj budućnosti htjeli to ili ne morati crpiti igrače. Radio je i vani i sasvim sigurno ima iskustvo, a i želju da se uhvati u koštac sa problemima koje ima bh. fudbal. Za razliku od Prosinečkog dobro poznaje situaciju u bh. fudbalu, Savezu, pa ako hoćete i u državi. Sve su to stvari koje su u zemlji kakva je BiH bitne za selektorski posao. Znam, mmogi će reći kakve to veze ima, no oni realniji i oni koji poznaju kako funkcionišu stvari potvrdit će ovo što govorim. Robert je veliko igračko ime i mislim da je upravo samo radi toga recimo dobio priliku da bez praktično dana iskustva sjedne na klupu Zvezde s kojom nije napravio ništa epohalno. Nakon toga je radio u Turskoj, prvu sezonu dobro, drugu loše i otišao je u Azerbejdžan gdje opet nije napravio ništa spektakularno. Prednost bih Prosinečkom dao samo radi tog da tako kažem reprezentativnog iskustva. Reprezentativnog iskustva ali samo iskustva. Čini mi se da se u BiH stvorila fama da je Prosinečki sa Azerima napravio nešto spektakularno što naravno nije istina. Kvalifikacije je okončao na petom mjestu uz 10 bodova, dvije pobjede protiv “liliputanaca”, jedno iznenađenje i to je to. Ako se ne varam njegov prethodnik je u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu bio uspješniji odnosno Azeri su iste završili na 4. mjestu. S druge strane poznavajući Osimov rad mislim da je u stanju donijeti nešto novo, da je u stanju svlačionicu “posložiti” na najbolji način. Na kraju krajeva, kakvu ćemo poruku poslati ako izaberemo “stranca” bez trenerskih uspjeha, a ne izaberemo domaćeg trenera koji je u PL osvojio sve što se moglo osvojiti. Poruka bi bila jasna, učite, školujte se, osvajajte kući sve moguće ali mi to ne pikamo. Dakle, Amar je u ovom trenutku bolji izbor od Roberta s tim što bih dodao da je sramno što među kandidatima nije bilo recimo Husrefa Musemića ili Dragana Jovića. To je upravo ono što govorim, ne cijenimo sami sebe, sve iz susjedstva nam je u globalu bolje nego naše. Mentalitet ili šta već, no moramo ga početi mijenjati. Možda je i izbor selektora prilika da krenemo to raditi.”

Hajrudin Prolić (Sport Centar)

“Smatram da je Amar Osim bolji izbor od Roberta Prosinečkog, iako veoma cijenim sve ono što je do sada u trenerskoj karijeri napravio hrvatski stručnjak. No, glasao bih za Amara, jer mislim da je vrijeme za smjenu generacija u reprezentaciji i da se moramo okrenuti domaćim igračima. Sve je manje fudbalera koji afirmaciju stiču u inozemstvu, a pri tome žele da igraju za reprezentaciju. Osim je čovjek koji savršeno poznaje domaće prvenstvo i ima čvrst trenerski karakter, koji je u ovome trenutku neophodan Zmajevima.”

Sanel Konjhodžić (Sport1.ba)

“Osim ili Prosinečki? Moguće je da pogodimo ili fulimo u izboru, ali nažalost mnogo je faktora koji utječu na taj izbor, a osnovni je finansijski koji je takav kakav jeste. Zato smo realno bili u problemu prilikom selektiranja kandidata. Sigurno je da oba kandidata imaju svoje prednosti i svoje mane u konačnom izboru. Sigurno je također da oba kandidata mogu donijeti neki novi štih reprezentaciji i mišljenja sam koga god Izvršni odbor izabere da neće pogriješiti. Ono što bih ja volio je da ko god bude izabran za selektora izađe sa jasnim planom razvoja svih selekcija za naredni period i preuzme na sebe teret stvaranja sistema koji bi u narednoj deceniji donio rezultate. Odgovoran je to i zahtjevan posao, ali sam siguran da je idealan trenutak da krenemo raditi po jasno zadatim koracima koji će u konačnici polučiti rezultat, ali i donijeti jasno definisan sistem funkcionisanja i selektiranja igrača za seniorsku selekciju”.