Reprezentacija

Liga nacija

BiH večeras protiv Nizozemske

15/11/2020

Utakmica 5. kola Lige nacija Nizozemska – BiH igrat će se od 18 sati

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras na stadionu “Johan Cruijff” u Amsterdamu igra pretposljednju utakmicu Lige nacija protiv domaće selekcije Nizozemske.

Dušan Bajević, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine uoči polaska za Holandiju istakao je da njegove izabranike čeka teška utakmica u Ligi nacija, ali da očekuje da rivalu odgovore snažno i jako što bi moglo na kraju donijeti i dobar rezultat.

“Sigurno je da ćemo pokušati uraditi sve najbolje. Zadnju utakmicu smo odigrali ne toliko loše, ali izgubili smo je i tako smo pokvarili malo atmosferu pred ovaj nastup koji nas očekuje. Radi se o veoma dobroj reprezentaciji, koja ima dosta kvalitetnih igrača. To se vidjelo na prvoj utakmici koju su igrali s nama. Vjerujem da će igrači i na ovoj utakmici, kao i do sada, biti jaki i snažni. Ne želimo, niti hoćemo da se pravdamo. Nastavljamo od utakmice do utakmice do kraja, pa ćemo vidjeti“.

Selektor “zmajeva“ u Amsterdamu očekuje težu utakmicu protiv Nizozemaca nego što je bio prvi duel u Zenici.

“Čeka nas teža utakmica nego u Zenici, ali možemo odigrati dobro i nadati se dobrom rezultatu. Niko ne može prije utakmice reći da će biti neriješeno, da ćeš dobiti ili izgubiti. Ali, moramo odigrati odgovorno, jako i snažno. Na ovim utakmicama je potrebna i sreća, vjerujem da će igrači iskoristiti priliku na najbolji mogući način. Holandija neće odustati od svoje igre, ali neće ni njima biti lako. Zavisi od toga ko bolje počne, on bi mogao dominirati do kraja. Biće brzi, jaki, pokušaće sa strane da odigraju dosta toga. Uvijek su snažni, dosta drže loptu, imaju veliki posjed od 60-70 posto, ali to ne znači da će biti bolji i da će pobijediti“, istakao je Bajević.

Miralem Pjanić, veznjak Barcelone, također je svjestan činjenice da je pred njim i saigračima težak zadatak.

“Utakmica će biti teška. Motiv mora postojati, svako voli igrati utakmice protiv takvih reprezentacija. Biće teško, ali moramo odigrati što bolje za našu državu i reprezentaciju. U zadnje vrijeme smo imali jake protivnike, koji su za nas možda preteški u ovom trenutku. Sa Holandijom i Italijom pokazali smo dobro lice, s Poljskom smo ima li niz nesretnih okolnosti. Bez obzira na probleme Holandija je dobra reprezentacija. Kao što sam govorio i pred duel u Zenici biće teško. Ostale su nam dvije utakmice Lige nacija i nadamo se da ćemo na što bolji način završiti ovaj ciklus. Biće novih promjena, ali na nama je da ovo završimo što bolje, igrači da budu spremni i skoncentrisani i da što ozbiljnije odigramo ove dvije utakmice“, rekao je Pjanić.

Smatra da ih je poraz od Irana uzdrmao, jer nisu trebali i smjeli izgubiti od takve reprezentacije.

“Individualno smo puno jača ekipa, ali to nismo pokazali na terenu i nismo zaslužili više od onoga što se desilo. Mora se znati da je reprezentacija zadnje utakmice probala dosta novih igrača, kako bi vidjeli na koga se može računati za budućnost. Reprezentacija će trebati dosta mladih za buduće utakmice i oni će trebati preuzeti neku odgovornost na sebe. Selektor i stručni štab je sve dao od sebe, mi smo radili profesionalno i ostaju nam dvije utakmice da što bolje odigramo“, naglasio je Pjanić.

Bh. fudbalerima kako bi ostali u igri za opstanak u Ligi nacija A na stadionu “Johan Cruijff“ treba pobjeda. S druge strane selektor Nizozemske Frank de Boer očajnički treba trijumf, jer je već postao selektor sa najgorim startom na klupi “lala“. Za tri mjeseca De Boer je upisao jedan poraz od Meksika te remije sa BiH, Italijom i Španijom.

Utakmica 5. kola Lige nacija Nizozemska – BiH igrat će se od 18 sati.

Poredak grupe 1 Lige nacija A: Poljska 7 bodova, Italija 6, Nizozemska 5, BiH 2.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.