Bivši bh. selektor: Pokazali smo pravo lice u Japanu

fuad muzurovic

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer je osvojila međunarodni turnir Kirin Kup u Japanu, a nekadašnji igrač Sarajeva i selektor nogometne reprezentacije BiH Fuad Muzurović smatra da su izabranici selektora Mehmeda Baždarevića ostvarili veliki uspjeh i stvorili odličnu atmosferu za kvalifikacioni ciklus za svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Muzurović naglašava da svi ljubitelji nogometa u BiH i navijači reprezentacije moraju biti zadovoljni onim što su bh. nogometaši prikazali na terenu, te da je uz ovakvu borbenost i zalaganje rezultat padao u drugi plan.

– Čak i da nismo uspjeli pobijediti Dance i Japance i osvojiti Kirin Kup morali bismo biti zadovoljni jer su naši igrači pokazali dobar nivo borbenosti i zalaganja. Igrači su pokazali kako se igra i zalaže za reprezentaciju, a to treba da bude pokazatelj i osvještenje onima koji nisu htjeli igrati. Imali smo ispravan pristup uz kakav dolazi nagrada, a naša nagrada bila je pobjeda protiv izuzetno snažne selekcije Japana – izjavio je Muzurović Feni.

Ističe da je ovakav rezultat bio potreban bh. reprezentaciji koja je bila dosta utučena nakon poraza od Iraca u baražu za nastup na evropskom prvenstvu, te da su svi igrači zaslužili pohvale, a posebno Milan Đurić koji je oduševio navijače reprezentacije BiH.

Osvrnuo se i na evropsko prvenstvo koje počinje u petak, na kojem se igračkim kadrom ponovo ističu ”stari favoriti”, iako dosta reprezentacija ima dosta problema nakon dugih sezona u domaćim prvenstvima.

– Nogometne sile su ponovo favoriti za podizanje pobjedničkog pehara. Kada pogledamo imena u reprezentacijama Njemačke, Francuske ili Španije jasno je da se te selekcije ponovo kreću u najužem krugu favorita za evropski tron. Međutim, možemo očekivati da neko od nefavorita isto tako napravi odličan rezultat.

U takve ekipe bih svrstao selekcije Hrvatske i Turske koje imaju dobre pojedince i dobro igraju – zaključio je Muzurović i dodao da ostaje žal što na takmičenju nema selekcije BiH, koja treba dati sve od sebe da izbori mjesto na smotri najboljih ekipa svijeta 2018. godine.