Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brojni navijači BiH ka Belgiji kreću i bez ulaznica

navijači bih
Foto: Arhiv

Hiljade navijača iz svih zapadnoevropskih država danas i sutra krenut će put Brisela, kako bi ovdje sutra naveče bodrili fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u utakmici sedmog kola kvalifikacija za EURO 2016 protiv Belgije, javlja reporter Anadolu Agency (AA) iz belgijske prijestolnice.

Mnogi na put kreću i bez karte za meč, ali vjeruju da će sutra tokom dana uspjeti doći do komadića papira koji za njih „život znači“. Izabranici selektora Mehmeda Baždarevića trebali bi imati ogromnu podršku sa tribina stadiona „King Baudouin“. Odavno je rasprodano oko 4.000 ulaznica u sektoru na tribini gdje će se nalaziti navijači BiH, ali se pretpostavlja da će Bosanci i Hercegovci naći mjesta i na drugim dijelovima stadiona.

Ono što je posebno bitno jeste da će Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) sa posebnog sigurnosnog aspekta posmatrati meč Belgije i BiH, zbog ispada bh. navijača u meču sa Izraelom

U kancelariju Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) stigao je dopis iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u kojem se između ostalog navodi da će Ambasada BiH u Briselu, pored svojih redovnih linija aktivirati i poseban telefonski broj u slučaju da nekom od građana BiH, koji dođu na kvalifikacionu utakmicu Belgija – BiH, bude trebala konzularna zaštita i pomoć. Broj će biti u funkciji od danas do 4. septembra, a bit će objavljen na oficijelnoj stranici N/FS BiH.

Ono što je posebno bitno jeste da će Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) sa posebnog sigurnosnog aspekta posmatrati meč Belgije i BiH, zbog ispada bh. navijača u meču sa Izraelom. Kako je prije nekoliko dana u Monacu naglasio i Michel Platini, predsjednik UEFA-e, krovna evropska kuća fudbala neće tolerisati eventualne nove ispade navijača sa Balkana i nacionalne asocijacije će u takvim slučajevima biti sankcionisane.

I u Fudbalskom savezu Belgije veliku pažnju posvetit će sigurnosnom aspketu sutrašnje veoma važne utakmice. I oficiri za sigurnost N/FS BiH bit će u stalnoj pripravnosti.

Utakmica grupe „B“ kvalifikacija za EURO 2016 između Belgije i BiH igra se sutra, 3. septembra, sa početkom u 20:45 sati na stadionu „King Baudouin“ u Briselu. Osim ovog meča u grupi „B“ u istom terminu sutra igraju i Kipar – Vels, te Izrael – Andora. Poslije šest kola prvi na tabeli je Vels sa 14 bodova. Slijedi Belgija sa 11 osvojenih bodova, Izrael i Kipar sakupili su po devet, BiH osam. Andora je bez bodova.