Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crvene đavole smo pobijedili tri puta dosad (VIDEO)

2B5A8595

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u tekućim kvalifikacijama po četvrti put sudionik je iste grupe s Belgijom. Protiv Crvenih đavola dosad smo igrali sedam puta, tri smo puta pobijedili, tri smo puta izgubili i jednom remizirali.

Dva od tri poraza zabilježili smo na dva posljednja meča s Belgijancima, a zanimljivo je da je u oba navrata na našoj klupi sjedio Mehmed Baždarević. Posljednji meč u kojem nismo poraženi od Belgijanaca odigrali smo u Zenici prije tačno tri godine, a završilo je 1:1.

Prvi susret dviju reprezentacija igran je u martu 2005. Naša reprezentacija kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj započela je s dva domaća remija protiv Španije i Srbije i Crne Gore, pa se pobjeda nad Belgijancima nametala kao imperativ. igralo se u Briselu na stadionu Kralja Boduana, a meč je posve zasluženo pripao Belgiji rezultatom 4:1. Naš tim je neposredno pred utakmicu ostao bez Musića i Salihamidžića koji su u to vrijeme bili važni igrači u selekciji Blaža Sliškovića. Poveli smo u prvom napadu golom Bajramovića, da bi do kraja preokret režirali Mpenza s dva pogotka, Daender i Buffel.

U drugoj utakmici koja je odigrana tri mjeseca kasnije naš tim nije imao pravo na kiks, ali bez obzira na imperativ u Zenici je ostvarena pobjeda s kojom smo ostali u utrci za Njemačku. Pobijedili smo s 1:0 golom Sergeja Barbareza.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi ostvarili smo dva trijumfa nad Belgijancima koji su nas značajno pogurali do prvog baraža u historiji reprezentacije. Selektor je bio Ćiro Blažević, a Zmajevi su pobijedili s 4:2 u Genku i s 2:1 u Zenici. Bilo je to vrijeme u kojem je na vrhuncu bio ubojiti tandem iz Wolfsburga, Džeko – Misimović, a upravo su tadašnji fudbaleri Wolfsburga i bili kreaotori velikih trijumfa. U Genku su osim njih dvojice pogađali i Jahić i Bajramović, dok je u Zenici dvostruki strijelac bio Džeko.

U prošlim kvalifikacijama u kojima smo jedna uhvatili baraž u Zenici smo protiv Belgije odigrali 1:1, dok smo u Briselu poraženi s 3:1. Na obje utakmice smo poveli, i to golovima Džeke u oba navrata, da bi se Belgijanci u Zenici vratili golom Nainngolana kojem je uveliko kumovao Begović, odnosno preokrenuli u Brisleu za, na kraju, lagan trijumf.

Na posljednjoj utakmici odigranoj prije godinu u Briselu poraženi smo s 4:0. Bila je to jedna od najlošijih partija bh. tima posljednjih godina.

Slijede ključne bitke: Danas započinje operacija Belgija i Estonija