Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Djeca sa govornim i slušnim poteškoćama sa reprezentativcima na ”Bilinom polju”

repka-djeca

Učenici Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo izašli su večeras na teren stadiona ”Bilino polje” u Zenici zajedno sa fudbalerima reprezentacija Bosne i Hercegovine i Kipra, javlja Anadolu Agency (AA).

Učenici, njih 21, su na početku utakmice izašli na stadion sa reprezentativcima i sa njima ostali tokom intoniranja himni Kipra i BiH.

Riječ je o organizaciji Informativnog centra za gluhe, u saradnji sa N/FSBIH i Centrom za slušnu i govornu rehabilitaciju u Sarajevu. Djeca su u Zenicu stigla u pratnji tri profesora, direktora i četiri predstavnika Informativnog centra za gluhe BiH.

Cijela ideja se javila nakon velikog interesovanja Edina Džeke, kapitena nogometne reprezentacije BiH za ovu populaciju kada je tokom proslave svog gola u utakmici protiv Estonije znakovnim jezikom poslao poruku gluhima. Na taj način je pokazao da gol posvećuje njima.

Naser Husić, vođa puta i znakovni tumač kazao je za AA tokom puta sa djecom za Zenicu da je ovo događaj kojim se želi ukazati na problem djece sa govornim i slušnim poteškoćama, uopće te populacije. Tokom puta prema Zenici, istakao je Husić, djeca su bila vrlo vesela, a raspoloženje je bilo navijačko.

“Za nas i za njih je ovo historijski trenutak. Nikada im ranije niko nije ukazao ovakvu pažnju”, poručio je Husić.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u Zenici protiv Kipra pokušati popraviti loš dojam iz Brisela, gdje su u petak poraženi rezultatom 0:4 u drugom kolu grupe ”H” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018”.

Kiprani su prema trenutnoj formi idealan protivnik, iz dvije utakmice kvalifikacija imaju isto toliko poraza, ali iskustvo utakmice prvog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj i poraz na zeničkom stadionu pozivaju na oprez i maksimalni angažman ukoliko izabranici Mehmeda Baždarevića žele tri boda i nastavak borbe za barem drugo mjesto grupe ”H”.