Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džeko juri Ševčenka, u leđa mu gledaju Ibrahimović, Pauleta, Keane…

dzeko

Najviše nastupa u historiji kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo dosad je skupio Ukrajinac Anatolij Tymoschuck, njih 40. Slijedi reprezentativac Lihtenštajna Jehle, dok je na trećem mjestu Grk Karagunis.

Četvrti je slavni Austrijanac Andreas Herzog sa 37, a pet Irac Robbie Keane sa 36. Šesto mjesto dijele Kilbane, Ševčenko i Johannsen, sedmi je Eidor Gudjhonsen, a u Top 10 sa 32 nastupa još su holandski golman van der Saar, Shay Given, David Beckham, Fabio Cannavaro, John O`Shea te čuveni Andoni Zubizareta.

Kada govorimo o najboljim strijelcima ovog takmičenja onda je uvjerljivo na prvom mjestu Andrij Ševčenko sa 26 golova, dok je drugi reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Džeko, koji je u nepuna tri ciklusa postigao sjajnih 20 golova.

Džeko bi mogao do početka SP-a čak i preuzeti prvo mjesto i tako se zlatnim slovima upisati u historiji Mundijala. Na trećem je mjestu Portugalac Pedro Pauleta s 19 golova, dok je 18 postigao Zlatan Ibrahimović. Pet je Robbie Keane, šesti Wayne Rooney, a na sedmom mjestu još jedan slavni Austrijanac Toni Polter. Među najboljih deset ugurali su se i Andreas Herzog, Dmitar Berbatov te Nijemac Karl Heinz Rummenige.