Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

propale kvalifikacije

Edin Džeko ovaj put ne dolazi! Neće biti ni Pjanića

Zenica: BiH i Portugal igraju 8. kolo kvalifikacija za EURO 2024
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ostale su još dvije utakmice. Gostujemo u Luksemburgu, a u posljednoj smo utakmici domaćini Slovacima koji su osigurali plasman na EP.

Niti jedno okupljanje reprezentacije nije proteklo bez neplaniranih otkaza. Nekada su povrede bile razlog, a nerijetko i neke druge okolnosti, kada su standardni reprezentativci otpadali sa spiska.

Tako je i ovaj put. Savo Milošević želi pobjednički završiti ovaj neslavni kvalifikacijski ciklus. S najslabijim rezultatima, u najlakšoj grupi za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Ostale su još dvije utakmice. Gostujemo u Luksemburgu, a u posljednjoj smo utakmici domaćini Slovacima koji su osigurali plasman na EP.

Luksemburg favorit

Nikad, od kada bh. reprezentacija igra na internacionalnoj sceni nismo lošije kotirali.

Zvuči nestvarno, ali Luksemburg je favorit protiv Bosne i Hercegovine! Osim što su domaćini Luksemburžani su bolje plasirani, nemaju zvijezda, ali imaju uigraniji tim. Uostalom, Luksemburg nas je pobijedio u Zenici…

Nikad se bh. navijač neće pomiriti da smo autsajderi, ali jesmo. To je surova realnost danas.

Puno je razloga zašto je to tako, ali o tome drugom prilikom.

Bh. selektor ima priliku koliko toliko u preostale dvije utakmice uigrati postavu s kojom će igrati baraž. Koji nam daje šanse da se plasiramo na EP. To nam je osigurao Ivaylo Petev.

Savo Milošević suočio se s otkazom igrača, bez koga je bio nezamisliv tim u proteklih petnaestak godina. Koji je predvodio “Zmajeve” u Brazilu.

Kapiten i najbolji strijelac u nekoliko liga petice.

Džeko preskače okupljanje

Edin Džeko prvi put od kako igra za reprezentaciju “preskače” okupljanje, saznaju Sportske.ba. U dogovoru s Miloševićem Edin će odmoriti, a onda u martu, bude li sve kako treba, predvodit će bh. reprezentaciju u baražu.

Džeku je nemoguće nadoknaditi. Pitanje je hoćemo li ikada imati rasnog i klasnog napadača njegova formata.

Ipak, raduje podatak da je Milošević pozvao Harisa Tabakovića, koji briljira u “cvajti”. Tabaković je iskusan i dokazan napadač, u vrhunskoj formi. Godinama je čekao poziv iz NSBIH. I dočekao. Prethodni mu selektori nisu bili naklonjeni. Tek dolaskom Miloševića administracija NSBiH “ažurirala” je njegov predmet. Švicarska nogometna federacija nadala se da će Tabaković prihvatit poziv države u kojoj je rođen, ali je srce govorilo- Bosna i Hercegovina!

Što nije bio slučaj kod nekih drugih “naših Švicaraca” .

Tabaković protiv Luksemburga i Slovačke ima priliku nastaviti sjajnu golgetersku formu i tako još više podići cijenu na nogometnom tržištu.

Ne dolazi ni Pjanić

Na okupljanje reprezentacije koje je zakazano za ponedjeljak ne dolazi ni Miralem Pjanić.

– Nedostajaće nam Džeko i Pjanić u predstojeća dva meča. Kapiten je zamolio da ga poštedimo i dogovorili smo se da on propusti ove susrete. U utakmicama sa Luksemburgom i Slovačkom svakako želimo da isprobamo neke druge varijante i da se što bolje spremimo za baraž koji nas očekuje u martu. Pjanić će okupljanje propustiti zbog povrede aduktora, rekao je Milošević, objavljeno je na službenoj web stranici Nogometnog saveza BiH.

Milošević je i ranije najavio da će predstojeća dva duela biti priprema za utakmice baraža za Evropsko prvenstvo koje će BiH igrati u martu naredne godine.

“Nedostajat će nam Džeko i Pjanić u predstojeća dva meča. Kapiten je zamolio da ga poštedimo i dogovorili smo se da on propusti ove susrete. U utakmicama sa Luksemburgom i Slovačkom svakako želimo da isprobamo neke druge varijante i da se što bolje spremimo za baraž koji nas očekuje u martu. Pjanić će okupljanje propustiti zbog povrede aduktora”, oglasio se naknadno i Milošević.