Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dijamant

Edin Džeko: Unutar reprezentacije potrebna dobra atmosfera

dzeko senad
Foto: Screenshot/FACETV

Nakon devet godina bez titule, Fenerbahče ima ambicije osvojiti vrh ove sezone, a Džeko vidi pomjeranje granica u fudbalu, podsjećajući na velikane poput Ibrahimovića i Tottija.

Ususret velikom turskom derbiju čiji će glavni sudionici biti Fenerbahče našeg Edina Džeke i Galatasaray, a koje se igra danas, FACE TV je objavio intervju sa kapitenom reprezentacije BiH Edinom Džekom.

Edin Džeko iznio je svoje mišljenje i razmišljanja o trenutnom životu u Istanbulu. Navikao se na ritam tog grada, brine za svoju porodicu, a prihvaćenost među navijačima Fenerbahčea čini ga zadovoljnim.

Nakon devet godina bez titule, Fenerbahče ima ambicije osvojiti vrh ove sezone, a Džeko vidi pomjeranja granica u fudbalu, podsjećajući na velikane poput Ibrahimovića i Tottija.

“Dokazujem se sam sebi”

“Navijači su me sjajno prihvatili, Fenerbahče čeka titulu devet godina i ove sezone žele dotaći vrh. Pomjerene su granice u fudbalu. Prvo Totti pa Ibrahimović. Ipak, dok dajem sve od sebe i mogu odgovoriti zahtjevima, igrat ću. Oporavak između utakmica sada traje duže nego dok sam bio mlađi. Po prirodi sam takav da uvijek dajem sve od sebe. I sada sa 37 je isto. Dokazujem se sam sebi. Kada vidim da ne mogu reći ću dosta je.”

Džeko naglašava važnost iskustva, učeći iz svojih prethodnih iskustava u Želji i Wolfsburgu. Osjećaj postizanja gola i dalje mu izaziva istu emotivnu reakciju. Kao vrhunac karijere, vidi učešće na EURO 2024., ali je svjestan da to zavisi o izvedbi u kvalifikacijama.

“Kroz karijeru sam doživio uspone i padove, ali uvijek sam pružao maksimum. Nedavno sam rekao između ostalog, da nije sramota priznati da ne možemo postići sve. Sjećam se savjeta iz Želje koji su naglašavali važnost iskustva, a to sam shvatio tek kasnije, i to je istina. U Wolfsburgu nisam iskoristio neke priliku, ali kasnije je krenulo bolje.

U svijetu fudbala, postizanje gola predstavlja poseban izazov, iako ljudi često podcjenjuju tu vještinu. Za mene, emocije nakon postignutog gola ostaju iste, i danas osjetim istu strast. Postići gol je nevjerovatan osjećaj, ali kada lopta pređe gol-liniju, ne možete predvidjeti gdje će vas emocije odvesti.“

O reprezentaciji

Edin Džeko se osvrnuo na izazove u ostvarivanju šanse za odlazak na EURO 2024.

“Odlazak na EURO 2024. bio bi vrhunac moje karijere, ali to zavisi o našoj izvedbi u kvalifikacijama. Bez obzira na skeptike, uvijek sam optimist. Imamo šanse, a važno je igrati s pozitivnim duhom. Igramo kod kuće, i važno je zaboraviti prethodne izazove. Unutar reprezentacije, potrebna nam je dobra atmosfera, a podrška novinara igra jednu od ključnih uloga. Iako je Ukrajina dobra i favorizirana, pobjeda nije uvijek rezervirana za favorita. U odlučujućoj utakmici moramo biti pravi, a vjerujem da će trener Savo Milošević prenijeti pozitivnu energiju na nas. Svjesni smo da igrači ne prihvate uvijek tu pozitivnu dinamiku, ali zajedništvo je ključno“, zaključio je Džeko.