Reprezentacija

trenutni ranking

Evo gdje su trenutno Zmajevi u žrijebu za EURO 2020

19/11/2018

Bosna i Hercegovina će biti u drugom šeširu, gdje su još sigurni Rusija, Ukrajina, Vels, Danska, Austrija, Švedska i Island

Evropska nogometna federacija (UEFA) odlučila da se jakosne grupe za žrijeb kvalifikacija EP 2020 odredi po plasmanu u Ligi nacija.

Tako će u prvoj jakosnoj grupi biti 10 najboljih selekcije iz Divizije A, u drugoj jakosnoj grupi preostale dvije iz Divizije A, te osam najboljih iz Divizije B…

Što se prve jakosne grupe, za sada je poznato osam nositelja, a to su: Belgija, Francuska, Italija, Portugal, Španija, Engleska, Švicarska i Holandija. O preostala dva nositelja u žrijebu za EURO odluka će pasti nakon dvoboja Njemačke i Holandije, odnosno Portugala i Poljske. I Nijemcima i Poljacima odgovara po bod. Šanse da ostane među nosiocima ima i Hrvatska, ali samo u slučaju da Holandija pobijedi Njemačku, ili da Portugal s barem četiri gola razlike dobije Poljsku.

Bosna i Hercegovina će biti u drugom šeširu, gdje su još sigurni Rusija, Ukrajina, Vels, Danska, Austrija, Švedska i Island, još jedna od tri spomenute reprezentacije (Njemačka / Hrvatska / Poljska) iz A divizije, te Češka ili Slovačka koje igraju večeras (u slučaju remija Slovaci ostaju u našoj jakosnoj grupu).

To su dakle reprezentacije koje nećemo moći dobiti u kvalifikacijama za EURO.

Treći šešir

Što se tiče trećeg šešira, za sada su u njemu Turska, Sjeverna Irska, Republika Irska i Češka ili Slovačka (ekipe koje ispadaju iz B divizije). U taj će šešir još četiri pobjednika grupne faze C divizije i najbolje dvije drugoplasirane reprezentacija iz te divizije.

Podsjećamo, na EURO 2020 će se plasirati 10 pobjednika kvalifikacionih grupa, 10 drugoplasiranih, te četiri mjesta rezervisana za pobjednike play offa Lige nacija. U slučaju da pobjednik play offa kroz kvalifikacije osigura odlazak na EURO, iz te divizije prolazi i finalista play offa. Pored Zmajeva u play offu B divizije su još Danska, Ukrajina te Rusija ili Švedska.Rusima u dvoboju protiv Šveđana odgovara i remi. Pobjeda vodi domaćina u play off.

Komentari

Autor: E. B. / Fokus.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.