Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kvalifikacije za EP 2020

Ove grupe UEFA neće dozvoliti i ako budu izvučene na žrijebu

uefa ilustracija
FOTO ilustracija

Podsjećamo, na EURO 2020 će se plasirati 10 pobjednika kvalifikacionih grupa (pet po pet timova i pet grupa po šest timova), 10 drugoplasiranih, te četiri mjesta rezervisana za pobjednike play offa Lige nacija

S obzirom da četiri finalista Lige nacija (Švicarska, Portugal, Engleska i Italija) u junu će igrati finalni turnir. Iz tog razloga te će reprezentacije biti automatski smještene u grupe A, B, C i D, u kojima će biti maksimum pet timova.

Kako bi omogućili svim reprezentacijama domaćinima EURO 2020 da imaju šansu kvalificirati se na EP, što znači biti prvi ili drugi u grupi, niti u jednoj od deset grupa neće moći biti tri reprezentacije koja su dobile domaćinstvo (Rusija, Danska, Holandija, Engleska, Republika Irska, Njemačka, Italija, Mađarska, Rumunija, Španija, Azerbejdžan i Škotska).

Također, zbog prevelikog rizika, UEFA je i prije nego su jakosne grupe postale poznate, onemogućila da se sljedeće reprezentacije nađu u istoj grupi:

Armenija / Azerbajdžan (završili u istoj jakosnoj grupi, tako da svakako ne mogu biti žrijebani zajedno).
Gibraltar / Španija
Kosovo / Bosna i Hercegovina
Kosovo / Srbija
Ukrajina / Rusija (završili u istoj jakosnoj grupi, tako da svakako ne mogu biti žrijebani zajedno).

Ovu su mogući protivnici Zmajeva u kvalifikacijama i play offu!

Podsjećamo, na EURO 2020 će se plasirati 10 pobjednika kvalifikacionih grupa (pet po pet timova i pet grupa po šest timova), 10 drugoplasiranih, te četiri mjesta rezervisana za pobjednike play offa Lige nacija.

Završni turniri Lige nacija

Švicarska, Portugal, Engleska i Holandija kao pobjednici grupa u diviziji A osigurali su plasman na završni turnir Lige nacija koji će se održati od 5. do 9. juna 2019. godine u Portugalu. Žrijeb polufinalnih parova bit će obavljen 3. decembra u Dablinu, dan nakon što se odrede grupe u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope 2020. godine.

Pobjednici B, C i D grupa play off će odigrati od 26. do 31. marta 2020. godine, odnosno poslije završetka kvalifikacija za EURO 2020. Ukoliko neki od pobjednika grupa B, C i D bude osigurao plasman kroz kvalifikacije, u martovskom play offu neće učestvovati, već će ga zamijeniti prva najbolje rangirana selekcija iz te grupe koja nije osigurala plasman kroz kvalifikacije.