Reprezentacija

riješena dilema

Faruk Hadžibegić o tome za koju će reprezentaciju igrati Vladan Kovačević

31/01/2023
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Reprezentacija BiH u martu počinje pripreme za Evropsko prvenstvo, a prvi meč igraju sa Islandom

Čini se da je saga o Vladanu Kovačeviću završena, te kako golman poljskog Rakowa neće nastupiti za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Potvrdio je to selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić za Sportske.ba.

“Po informacijama koje imam iz saveza, on se odlučio da u budućnosti nastupa za reprezentaciju Srbije. Tako da, ne želim da tretiram neke individualne slučajeve. Ništa na silu. U timu već imamo Šehića, Pirića, Vasilja..”, rekao je Hadžibegić.

O pojačanjima

Trenutno fokus javnosti je ponajviše na potencijalnim pojačanjima koje bismo mogli dobiti u narednom periodu. Činjenica je da nikad u historiji više kvalitetnih mladih igrača nismo imali, ovako na dohvat ruke.

“To su naša djeca koja su rođena u inostranstvu i imaju mogućnost igranja u drugim reprezentacijama. U ovom trenutku odluka je isključivo na njima i njihovim porodicama. Savez prati te momke, kontaktirali smo ih i želimo ih vidjeti u našoj reprezentaciji. Ovdje se ne radi o tome da li će njih Savez uzeti, odluka je isključivo na njima. Ja sam dio te ekipe koja radi na tome, vidjet ćemo kako će se oni nositi i sa tim pritiscima drugih reprezentacija.”, odgovara Hadžibegić i nastavlja u istom tonu:” To su mladi momci koji i u budućnosti trebaju da potvrde svoj kvalitet. Mi ćemo učiniti sve da dođu kod nas, ali na jednoj utakmici mi ne možemo staviti 10 novih momaka. Apsolutno je nemoguće da odjednom pozovemo sve. Ali potvrđujem da vodimo računa o njima i da ćemo učiniti sve da što prije budu reprezentativci Bosne i Hercegovine. I nadam se da će ti momci ostati na ovom dogovoru koji imaju sa NSBiH.”, zaključuje Hadžibegić sa dozom optimizma.

Potencijalni reprezentativci

Kada govorimo o potencijalnim reprezentativcima ne možemo izostaviti Said Hamulića. To je momak koji je u dvije godine prošao put od trnja do zvijezda i ostvario transfer u Toulouse, u kojem je nekada nastupao upravo Hadžibegić.

“To je mlad momak koji je skrenuo pažnju na sebe. U kratkom vremenu je promijenio više klubova. On ima jedan dobar put i sada mu treba mir i sigurnost da se stabilizuje u jednom klubu i da i dalje napreduje.”, o svom budućem reprezentativacu govori čovjek koji je svojevremeno u francuskoj ligi nastupio 209 puta i postigao 7 golova.

Pored Hamulića, dva imena koja se najčešće spominju, su svakako Huseinbašić i Tahirović. Sastanak sa njima je već zakazan.

” Planiran je odlazak kod Huseinbašića, ali i ostalih potencijalnih reprezentativaca. 16.2. smo u Salzburgu na utakmici Red Bull – Roma. Postoji plan i u skladu sa svojim mogućnostima potrudit ćemo se da ih sve posjetimo. Moja želja je da obiđemo sve i jednog.”, riječi su kojim će sigurno umiriti sportsku javnost selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Reprezentacija BiH u martu počinje pripreme za Evropsko prvenstvo, a prvi meč igraju sa Islandom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.