Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selektor bh. reprezentacije

Kodro za Fokus: Fudbal nije video igra na kojoj se stvari mijenjaju jednim dodirom na dugme

meho kodro
Foto: Velež Mostar
Meho Kodro

“Ne mogu da pronađem fudbalsku logiku da nakon četiri-pet odrađenih treninga, od čega dva rekuperacijska, pričamo o smjeni trenera.”, kaže selektor bh. reprezentacije

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ubrzo će nastaviti kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj. Već za dvadesetak dana na programu je novi meč protiv Lihtenštajna, a potom i domaći protiv Portugala.

Selektor Meho Kodro priprema spisak, dok predsjednik Nogometnog saveza Vico Zeljković najavljuje rezove i razgovor uz kafu s Vahidom Halilhodžićem. O ovim temama smo razgovarali sa Kodrom, koji je rado pristao govoriti za Fokus.ba.

Gospodine Kodro, septembarski rezultatski cilj nije ostvaren. Nažalost, nismo uspjeli na Islandu. Šta je nedostajalo i kako na te mečeve gledate danas, petnaest dana poslije?

-Utakmica protiv Islanda nije bila na našem najboljem nivou, ali i tako smo mogli pobijediti. Da smo iskoristili jednu od tri ili četiri prilike koje smo imali. Nažalost, nismo uspjeli. Ako tome dodamo da smo gol primili u sudijskoj nadoknadi i izgubili, razumijem frustraciju ljudi.

Jeste li nakon Islanda razgovarali sa predsjednikom Vicom Zeljkovićem? U izjavama je najavio rezove.

-Malo smo razgovarali nakon utakmice. Svima je žao što je utakmica na Islandu završila tako kako je završila. Nisam nakon toga razgovarao sa predsjednikom. Jesam sa Zvjezdanom Misimovićem i Darkom Ljubojevićem. Analizirali smo sve što se desilo. A za predsjednikove izjave o rezovima – ne mogu to tumačiti. To je pitanje za njega.

U javnosti se već nakon prvog poraza priča o Vašoj smjeni…

-To nisam očekivao! I moram priznati da sam malo iznenađen. Izgleda mi nestvarno. Ne mogu da pronađem fudbalsku logiku da nakon četiri-pet odrađenih treninga, od čega dva rekuperacijska, pričamo o smjeni trenera. Ovo je novi projekat, on je prezentovan, prihvaćen je od igrača i njemu, kao i svemu drugom, treba malo vremena. Mogu shvatiti kritiku, frustraciju zbog jednog poraza, ali da ovako idemo u krajnost, to ne mogu. Fudbal nije video igra na kojoj se stvari mijenjaju jednim dodirom na dugme.

Kako doživljavate činjenicu da se u medijima spominju potencijalni kandidati za Vašeg nasljednika već nakon dvije utakmice. Mislimo na Vahida Halilhodžića.

-Ne znam…. To je fudbalski folklor i sastavni dio fudbala. Stvari koje ja ne mogu kontrolisati. Ne znam koliko ima istine u priči o Vahidu Halilhodžiću. Poznajem njegov karakter i sumnjam da bi se upustio u avanturu da priča sa autoritetima jednog kluba ili u ovom slučaju reprezentacije, znajući da ona još uvijek ima trenera. To je moj osjećaj.

Šta dalje planirate. Uskoro će oktobarski mečevi…

-Moramo nastaviti, nema nam druge. Ustvari, tek smo počeli. Pripreme za oktobarski ciklus uveliko traju. Ovakve stvari se liječe jedino pobjedom. Pokušat ćemo pripremiti ekipu na najbolji mogući način i nadati se pobjedama. Bez obzira šta ko mislio, vjerujem da ova ekipa može dobro igrati i dobiti bilo koga u našoj grupi.