Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gdje je i čime se bavi bivši generalni sekretar NSBiH

munib_usanovic

Nekadašnji visoki funkcioner Nogometnog Saveza Bosne i Hercegovine, Munib Ušanović (65) prije nešto više od godinu dama odslužio je četverogodišnju zatvorsku kaznu.

Ušanović je danas van svih nogometnih zbivanja u zemlji, a slobodno vrijeme najčešće provodi u šetnji Sarajevom.

Bivši generalni sekretar NS BiH koji je sada u penziji, vrijeme nerijetko krati igrajući šaha sa prijateljima u centru Sarajeva. Upravo tamo danas ga je uhvatila i kamera našeg fotoreportera, ispred Ekonomskog fakulteta, na kojoj Ušanović pažljivo prati poteze svojih prijatelja.

Podsjetimo, Ušanović je zajedno sa Miodragom Kurešom bivšim sekretarom sa finansije NS BiH osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine, jer je u periodu dok je obnašao dužnost generalnog sekretara izbjegao plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga, te na plaće i doprinose, prilikom čega su obojica pribavili znatnu imovinsku korist.

Ušanović je proglašen krivim za zloupotrebu položaja i poreznu utaju, a nezakonitu korist i troškove postupka u iznosu od 336.261 KM odlukom Suda BiH će vraćati od mjesečne penzije. Ušanović mjesečno vraća između 700 i 800 KM, što znači da će dug isplatiti za oko 40 godina.

Ušanović se žalio Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, i taj postupak je u toku. U nogometnim kuloarima i dan danas kruže priče kako je Ušanović bio žrtveno jagnje i da je uz svoj ceh platio i ceh svojih tada kolega i pretpostavljenih.