Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Golovima Džeke BiH pobijedila Kipar

dzeko-kipar

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u trećem kolu grupe ”H” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018” večeras u Zenici teže nego se očekivalo pobijedila je Kipar, rezultatom 2:0.

U prvom poluvremenu BiH je imala inicijativu, ali nije uspjela doći do prednosti. Izabranici selektora Mehmeda Baždarevića propustili su nekoliko prilika. Miralem Pjanić u petom minutu šutirao je pored gola. Potom je zaprijetio Edin Višća. Njegov snažan udarac ukrotio je golman Kostas Panayi. Milan Đurić u 30. minutu udarcem glavom loptu je poslao iznad prečke. I Edin Džeko bio je u šansi četiri minuta kasnije. Pogodio je vanjski dio mreže gola Kiprana. Emir Spahić u sudijskom vremenu provog dijela igre bio je najviši u skoku poslije kornera. Nije bio precizan, pa je na semaforu ostalo BiH 0, Kipar 0.

Početak nastavka utakmice donio je promašaje Džeke, u 49. minutu, 53. i kada se u 54. našao u 100 postotnoj prilici. Napadač Rome je tada, nakon centaršuta Pjanića, glavom šutirao pokraj gola. I dva minuta kasnije Džeko je sam pred Panayijem. Pjanić ga je briljantno uposlio. Kapiten BiH je šutirao. Golman Kipra intervenisao. U nastavku akcije Višća je šutirao metar pored desne stative gola ”bijelih”.

Samo što ušao u igru u 65. minutu Izet Hajrović je uputio ”projektil”, ali je opet Panayi, ovaj put krajnjim naporom, odbranio.

Opsada gola Kipra fudbalerima BiH isplatila se u 69. minutu. Pjanić je presjekao loptu, asistirao za Džeku, koji je poslao u donji lijevi ugao gola za 1:0, i veliko slavlje promrzlih i pokislih navijača u Zenici.

Ni 120 sekundi kasnije moglo je biti 2:0. Džeko je izašao ”oči u oči” sa Panayijem, pokušao ga predriblati. Nije uspio i propala je prilika da se tada riješi pitanje pobjednika. I Đurić je bio u šansi u 75. minutu. Nije dobro šutirao, te je ostalo 1:0.

Definitivan Trijumf BiH donio je tandem Džeko – Pjanić u 79. minutu. Zvijezda Juventusa opet filigranski centrira. Džeko briljantno skače, šutira glavom i matira golmana Kipra – 2:0. Panayi je protestovao jer je smatrao da lopta nije prešla gol liniju. Međutim, uzalud.

Kiprani nisu imali niti jednu pravu priliku tokom današnje utakmice i zasluženo su primorani čestitati protivniku na pobjedi.

Belgija i Grčka sa stopostotnim učinkom

U preostala dva meča grupe ”H” Belgija je večeras kao gost deklasirala Gibraltar sa 6:0, dok je Grčka pobijedila u Estoniji – 2:0.

Poredak na tabeli grupe ”H” poslije tri gola: Belgija 9 bodova, Grčka 9, BiH 7, Estonija 3, Kipar 0, Gibraltar 0. U narednom, četvrtom kolu (13. novembra 2016. godine) sastaju se Grčka – BiH, Belgija – Estonija, Kipar – Gibraltar.