novi selektor zmajeva

Hadžibegić otkrio šta će mu biti najveći izazov: Želim igrače koji mogu igrati zajedno

faruk-hadzibegic

Priznaje da nije očekivao da će biti selektor Zmajeva, već je mislio da će karijeru završiti u inostranstvu

Faruk Hadžibegić je danas i zvanično predstavljen kao novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, te se obratio javnosti.

Priznaje da nije očekivao da će biti selektor Zmajeva, već je mislio da će karijeru završiti u inostranstvu.

“Nikad nisam ni smatrao da sam otišao iz Saveza. Ponekad smatram da je drugi put da sam tu, ali uvijek sam se smatrao dijelom Saveza, iako je bilo teških perioda. Ljudski je tako, to se desi i u familiji. Kad sam imao opet priliku da budem selektor, osjećam ponos i zadovoljstvo i odgovornost. Želim biti dio ovog projekta i tima koji ima cilj da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Vi svi poznajete fudbal, a najveća opasnost koju ja vidim ovdje jeste da se ekipa okuplja u nedjelju/ponedjeljak, a utakmica se već igra u utorak/srijedu. Nema tu prevelikog rada. Ako bude sreće da svi igrači budu zdravi, to će već biti velika stvar”, rekao je Hadžibegić i dodao:

“Najveći zadatak je što svi naši igrači igraju u različitim sistemima. Trebamo napraviti jednu selekciju i tu će sigurno biti puno polemike o igračima koji mogu igrati isti fudbal. Razgovarao sam tako i s predsjednikom. Imate Atletico i Barcelonu. Oba tima su osvajala Ligu prvaka, ali ne mogu isti igrači igrati u ta dva kluba. To su različite filozofije. Želim igrače koji mogu igrati zajedno. S ponosom sam prihvatio poziv i uvijek sam bio zainteresovan, ali nisam vjerovao da će se tako desiti. Sudbina je tako trasirala put, a ja sam mislio da ću karijeru završiti u inostranstvu.”

Potom se obratio direktno novinarima i medijima.

“Volio bih sa vama da podijelimo taj sportski projekat jer i vi imate odgovornost i obavezu da napravimo sportski ambijent da rezultat bude cilj sviju nas. Vi ste ti koji možete da pošaljete poruku, da se više ne divimo komšijama kako oni imaju naboj kad igraju za nacionalni tim. Moramo i mi napraviti tu atmosferu. Svi naši igrači igraju u evropskim klubovima i imaju veliku disciplinu. Svi dolaze o trošku saveza na pripreme, to je sve u redu, a kad idu iz reprezentacije onda se uzima privatni avion da što prije dođu u klub. Želim da se zna da se ovdje dolazi da tražimo rezultat”, istakao je Hadžibegić.

Govorio je i o pojedinim anketama u kojima nije bio favorit javnosti za poziciju selektora.

“Respektujem svakoga i svako može da kaže šta hoće, a siguran sam da nema čovjeka na svijetu, bilo koje profesije, da su svi za njega. To ti na jedno uho uđe, a na drugo izađe. Vidjeli ste i s Vahidom – ode na SP, pa je ispao najgori. To je sloboda mišljenja. Volio bih da ne postoji takva stvar, ali držim se svog uvjerenja i mislim da će sve to biti pozitivno. Tu vas ima preko 60 i to je ono što motiviše i daje interes za reprezentaciju.“

Potom je govorio o izgradnji kulta reprezentacije.

“Kad sam počeo trenersku karijeru, mislio sam da sam najbolji i najljepši, ali pobjede i porazi te brzo nauče da je fudbal samo igra i da ne zavisi sve od tebe. Dosta zavisi od igrača i protivnika. Iskusniji sam u relaciji s igračima i naučio sam da se vrijeme promijenilo. S igračima moraš razgovarati drugačije, sve zavisi od njihovog karaktera i želje da razgovaraju. Neko voli da ga ništa ne pitaš, a neko veći dijalog. Kult reprezentacije se vidi po publici, a to je najbolji faktor jer su nam stadioni uvijek puni i kući i na strani. Moram ja biti primjer igračima i ne mogu od njih tražiti ono što im ne mogu demonstrirati. Vi ste najbitniji faktor u građenju kulta reprezentacije. Da se njoj da važnost, da traži odgovornost od strane igrača prema dresu koji nosi. Hajde da pričamo o fudbalu i da budemo fanatici u svemu tome. Mislim da imamo kapacitet. Evo, kada vidimo Maroko – ja mislim da oni vole reprezentaciju isto kao i mi. Moramo shvatiti da je ovo zajednički projekat. Dajte da se udružimo i odemo na to Evropsko prvenstvo”, odgovorio je Hadžibegić na pitanje novinara.

Dobio je pitanje i o fudbalerima koji su na zalasku karijere, prije svih o Edinu Džeki.

“Mnogi su veliki igrači prestali igrati fudbal i to je prirodni ciklus. Igrač odlučuje kad će prestati, a ne selektor. Za mene nema stari i mladi igrač, već onaj koji može igrati i ne može. Nažalost, te mlade igrače više tražimo vani, a ne ovdje. Planiram obići sve klubove Premijer lige, posjetiti ih i razgovarati. Želim im dati na važnosti i igračima otvoriti vrata. Nema dobre reprezentacije bez jake domaće lige. Moramo naći način da naši stadioni budu puni. U moje vrijeme je bilo 50.000 navijača na utakmici Sarajevo – Željo. To je jedan od naših zadataka”, zaključio je Hadžibegić.