Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

liga nacija

Hvala Crnogorci, ugodno je bilo biti Bosanac i Hercegovac na Stadionu pod Goricom

podgorica liga nacija zmajevi
Sjajna, vrhunska atmosfera u Podgorici / FOTO: E. B. / Fokus.ba

Od prve do zadnje minute. Od izvođenja himne pa do polaska igrača u svlačionicu, Crnogorci su pokazali veličinu, sportski duh, ljubav prema svojoj reprezentaciji, ali i silan respekt i poštovanje prema gostima. Prema Bosni i Hercegovini!

Nacionalizam, mržnja, šovinizam, uvrede… termini su koji se najčešće vezuju za međusobne sportske, a ponajčešće fudbalske duele klupskih i reprezentativnih selekcija u našem regionu. No, ono čemu smo svjedočili u subotu navečer na stadionu u Podgorici, u dvoboju Lige nacija između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, je nešto potpuno drugačije, ljepše, sportskije…

Piše: E. Borovina

Atmosfera koju su priredili navijači reprezentacije Crne Gore (a kojoj su, treba reći, sjajno pridonijeli i navijači BiH, njih oko 600) je nešto što rijetko viđamo u regionu kada su navijačke tribine u pitanju.

Od prve do zadnje minute. Od izvođenja himne pa do polaska igrača u svlačionicu, Crnogorci su pokazali veličinu, sportski duh, ljubav prema svojoj reprezentaciji, ali i silan respekt i poštovanje prema gostima. Prema Bosni i Hercegovini!

Apaluz i ovacije kojima su Crnogorci ispratili našu himnu je nešto od čega se svaki Bosanac i Hercegovac koji je u subotu navečer bio u Podgorici morao naježiti.

Frenetična podrška svojoj reprezentaciji tokom svih 90 minuta, pri tome bez ijednog uvredljivog skandiranja na račun protivnika (pa čak ni u trenucima kada je BiH vodila) je nešto što se zaista rijetko viđa na sportskim borilištima, pogotovo na Balkanu.

I onda, nakon posljednjeg sudijskog zvižduka ispalili su “najtežu uvredu” na naš račun, kada se sa tribina zaorilo “Burek sa sirom, burek sa sirom”. Vjerovatno nas niko nikad nije simpatičnije “uvrijedio”.

Dan kasnije, da valjda shvatimo da u subotu navečer ništa nije bilo slučajno, oglasili su se iz navijačke grupe koja prati reprezentaciju Crne Gore. Nakon što je tokom dana u Podgorici izgorio jedan kombi bh. registarskih oznaka, a u kojem su vjerovatno stigli navijači BiH, popularni “Sokolovi” su poručili:

“Ultra Crna Gora kao centralna tribina koja pod svojim okriljem okuplja sve grupe svih gradova, poziva javnost da nam se pridruži u skupljanju novčanih sredstava kako bi vlasnicima zapaljenog kombija bosanskih tablica kupili novi, jer “zaista nećete tako kući odit, iz ove časne i junačke zemlje”. Vlasnika pozivamo da nas, kad mu uručimo donaciju, časti po burek sa sirom. Ajmo Crna Goro!”, objavljeno je danas na zvaničnoj Facebook stranici navijača Crne Gore “Ultra CrnaGora”.

Dodali su i broj žiro računa organizacije (510-74365-45) na koji se novac može uplatiti.

Mi možemo samo dodati, biće teško ugostiti Crnogorce u revanšu koji je na rasporedu u septembru. Ne samo zbog činjenice da imaju dobru reprezentaciju s kojom nam neće biti lako, nego i zbog dočeka kakav su nam priredili u Podgorici. Jer, ako se želimo revanširati za gostoprimstvo i poruku koju nam je u subotu poslala fudbalska Crna Gora, pred nama je zaista, zaista težak zadatak. Počastiti ih burekom neće biti dovoljno!