Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“I Tirana i Marakana”: Podsjećanje na početke nogometne reprezentacije BiH

od tirane do marakane (20)
Foto: D. Begović

Na inicijativu Asocijacije sportskih novinara Federacije Bosne i Hercegovine, u organizaciji Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine večeras je u dvorani “Ramiz Salčin” Mojmilo održana manifestacija “I Tirana i Marakana”, sa ciljem podsjećanja na međunarodne početke nogometne reprezentacije BiH, koja je u novembru 1995. godine protiv selekcije Albanije odigrala prvi zvanični susret.

Glavni događaj manifestacije bila je revijalana utakmica na kojoj su nastupili nekadašnji igrači koji su nosili dres reprezentacije BiH u njenim prvim službenim mečevima u periodu od 1995. do 1996., kada su odigrani prvi zvanični reprezentativni susreti s Albanijom, a potom i sa selekcijama Brazila, Italije, Hrvatske…

Revijalni susret su odgrale ekipe “plavih” i “bijelih”, koje su predvodili nekadašnji selektori Fuad Muzurović i Mišo Smajlović.

“Plavi” su slavili sa 3:2 (1:1), a publika je uživala u potezima Baždarevića, Glavaša, Baljića, Bolića, Musića, Tolje, Repuha, Brkića, Šabića, Konjića, Gece…

Za ekipu “plavih” su nastupili: Tolja, Baždarević, Glavaš, Bolić, Varešanović, Baljić, Repuh, Demirović, Šabić, Brkić, Hukić (trener Smajlović) dok su za “bijele” igrali: Šabanović, Konjić, Geca, Fazlagić, Musić, Džafić, Imamović, Bradarić (trener Muzurović).

Manifestacija je imala i humanitarni karakter, jer su prikupljena sredstva u iznosu 4.600 KM uručena Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica”.