Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivica Osim odbio ući na sjednicu IO NSBiH: Nemam ja tu šta raditi

ivica osim zenica1

Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) na kojoj će se razmatrati prijedlozi za novog selektora “A“ reprezentacije počela je danas u Zenici, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Na sjednici održanoj sredinom novembra članovi ”fudbalske vlade” BiH nisu se uspjeli dogovoriti o tome kome dati povjerenje da naslijedi Mehmeda Baždarevića, kojem je ugovor istekao po okončanju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Tada su se spominjala imena Mehe Kodre i Amara Osima, ali očigledno niti jedan od dva kandidata nije dobio neophodnu podršku Izvršnog odbora.

Ovog puta situacija je slična. U periodu između dvije sjednice Stručna komisija u kojoj su Ivica Osim, Zvjezdan Misimović, Duško Bajević i Sead Kajtaza trebala je obaviti razgovore sa kandidatima i danas iznijeti svoj prijedlog. Spominjala su se mnoga poznata svjetska trenerska imena, poput Turčina Fatiha Terima ili Šveđanina Svena Gorana Erikssona.

No, priča se opet na kraju svela na dva imena. Ovoga puta konkurent Amaru Osimu je trener iz regiona, tačnije iz Hrvatske. Riječ je o Robertu Prosinečkom, čovjeku sa blistavom igračkom karijerom tokom koje je uspio igrati i za Barcelone i za Real Madrid, ali i biti svjetski juniorski šampion svijeta sa SFR Jugoslavijom, a zatim i treći na svijetu sa “A“ reprezentacijom Hrvatske. U trenerskoj karijeri popularni “Žuti“ ima solidno iskustvo. Bio je asistent u Hrvatskoj reprezentaciji selektoru Slavenu Biliću. Prvi samostalni trenerski posao dobio je 2010. godine u beogradskoj Crvenoj zvezdi, gdje je stekao igračku slavu. Vodio je još turski Kayserispor, a posljednji posao bio mu je upravo selektorski. Od 2014. godine do nedavno predvodio je Azerbejdžan.

S druge strane je Osim, koji je sa sarajevskim Željezničarom osvojio pet naslova šampiona, četiri Kupa i jedan Superkup BiH. Vodio je japanski JEF United, te katarski Al Kharaitiyat.

Na sjednicu u Zenicu posljednji je stigao Ivica Osim, koji je pred okupljenim novinarima odbio ući u salu gdje se održava sastanak, rekavši da on nema šta da radi u toj sali.