Legenda bh. nogometa

Kad kažeš kapiten, misliš Sergej Barbarez (VIDEO)

kapiten

Zbog svog odnosa prema dresu, sjajnih igrara i odnosa prema navijačima BiH Barbarez je bio i ostalo legenda bh. nogometa

Sergej Barbarez nije zaboravljen! To dokazuje i nova pjesma sarajevskog repera Kontre “Sergej” a za koju je snimljen i spot koji je jučer premijerno emitovan na YouTube kanalu FM Jama.

Barbarez i ne smije biti zaboravljen. Sjetite se samo utakmice na stadionu Marakana između BiH i tadašnje Srbije i Crne Gore koju su obilježili neredi na tribinama koje su izazvali nacionalistički huligani koji su napali navijače BiH.

Zahvaljujući najviše neopisivoj hrabrosti, tada je, podsjetimo se, oko 1.000 navijača BiH se uspjelo suprotstaviti naletima razularene gomile.

Bh. navijači su tada, između ostalog, gađani topovskim udarima, kamenjem, komadima asfalta i betona, kovanicama…

Sve je to s terena vidio kapiten reprezentacije BiH Sergej Barbarez. Uzeo je loptu u ruke i prišao sudiji i rekao mu da pogleda šta se dešava na tribinama.

”Želio sam skrenuti pažnju sudiji na dešavanja na tribinama. Ipak, on je samo rekao kako je to nadležnost delegata”, kazao je nakon utakmice Barbarez.

Ova utakmica je odigrana 12. oktobra 2005. godine i BiH je izgubila 1:0 golom Kežmana u 7. minuti.

Zbog svog odnosa prema dresu, sjajnih igrara i odnosa prema navijačima BiH Barbarez je bio i ostalo legenda bh. nogometa i možda najbolji kapiten, u doslovnom smislu te riječi, koje je naša reprezentacija imala.

Ovdje čemo izdvojiti neke od najbriljantnijih igara Barbareza u dresu BiH, kao i postaviti gore pomenutu pjesmu “Sergej”.