Kako skrpiti odbranu u Belfastu i koga zvati za Austriju?

prosinecki press4

Veznih igrača i napadača koji igraju u dobroj formi u svojim klubovima, a da su se jučer na raspolaganje stavili Robertu Prosinečkom ima i viška. I tu nema problema pred prve mečeve u Ligi nacija. Odbrana je s druge strane desetkovana, pa novi selektor do subote mora dobro razmisliti kako i šta u Belfastu. Za Austriju bi bilo neozbiljno ukoliko nekoga novog ne bi priključio timu.

Od onih koji su danas tu i spremni su, moguće je napraviti samo improvizaciju. Tek ukoliko Eldar Čivić bude spreman, Prosinečki bi na raspolaganju imao četvoricu igrača koje bi prirodno mogao poredati u zadnjoj liniji, s tim što upravo Čivić nije dugo igrao i pitanje je kako bi se snašao. U tom bi slučaju odbrana bila identična onoj koja je meč započela u Južnoj Koreji u junu. Činili bi je Toni Šunjić i Ervin Zukanović kao stoperi, Darko Todorović kao desni, odnosno Eldar Čivić kao lijevi bek. Na klupi ne bismo imali odbrambenog igrača.

A šta ako Čivić kojim slučajem ne bude spreman? Prosinečki bi vjerovatno žrtvovao nekoga iz veze. Mogao bi to biti primjerice Muhamed Bešić, ali je pitanje koliko bi to bilo pametno kada se zna da je fudbaler Middlesbrougha uz Pjanića objektivno naš najbolji veznjak. On je ranije u Ferencvarosu i HSV-u igrao i stopera i desnog beka i sigurno je da bi kvalitetno odgovorio zadatku. Treba napomenuti da Zukanović jednako dobro može igrati i na poziciji stopera i lijevog beka, kao i da Todorović u Salzburgu igra na obje strane odbrane. Jedini igrač koji bi uz Bešića eventualno mogao u zadnju liniju iz veznog reda je Gojko Cimirot. To je ipak manje realna opcija. Podsjetimo, nakon što je davno otpao Sead Kolašinac, Prosinečki je ostao i bez Ognjena Vranješa, Ermina Bičakčića i Bojana Nastića. Kolašinac je na poziciji lijevog beka neprikosnoven, dok su Vranješ i Bičakčić na početku sezone igrali vrlo dobro za Anderlecht i Hoffenheim.

Nekoliko je igrača koji bi u ovom trenutku mogli pojačati zadnju liniju bh. tima. Dario Đumić je standardan u Dresdenu, Samir Memišević u Groningenu, Marin Aničić u Astani, a Mateo Sušić u Sheriffu. Memiševića je Prosinečki isprobao na bočnoj poziciji i to se nije pokazalo kao pogodak, dok svestrani Aničić jednako kvalitetno može igrati na svim pozicijama u zadnjoj liniji.

Marko Mihojević i Besim Šerbečić su u mladoj selekciji koju je Prosinečki već oslabio, a usput recimo da ni jedan, ni drugi i ne igraju u kontinuitetu. Drugim riječima, Šerbečić u Rosenborgu igra malo, a Mihojević u PAOK-u nije igrao nimalo i tek je nedavno prešao u OFI. Edin Cocalić također nije standardan u belgijskom drugoligašu Mechelenu. Bekovsku poziciju mogao bi eventualno pojačati Avdija Vršajević iz Akhisara ili možda čak Anel Hadžić koji je kod Safeta Sušića ponekad igrao na toj poziciji. To je ipak manje realna opcija. Prava je šteta što bh. papire nema Emir Dilaver iz Dinama.