Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od igmana do eupena

Ko je “as iz rukava” Ivayla Peteva

prevljak (1)

Nakon početnih koraka u tamošnjem Igmanu, u julu 2013. otišao je u RB Leipzig

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je slavila na gostovanju protiv Kazahstana rezultatom 2:0. Junak ovog meča je Smail Prevljak koji je postigao oba pogotka bh. reprezentacije.

Iako mnogi nisu očekivali da će Prevljak početi današnji susret, Ivaylo Petev ga je ubacio u igru od prve minute – i zasigurno nije zažalio.

A ko je, ustvari, Smail Prevljak?

Ovaj 26-godišnji fudbaler rođen je u Konjicu. Nakon početnih koraka u tamošnjem Igmanu, u julu 2013. otišao je u RB Salzburg.

Uslijedile su posudbe. Prvo je poslan na posudbu u austrijskog drugoligaša Liefering. U junu 2017. godine uslijedila je nova posudba – ovaj put u Mattersburg koji je tada nastupao u austrijskoj Bundesligi. Na kraju sezone, nakon odličnih partija, Prevljak se vratio u Salzburg.

Nešto kasnije, na zimu 2020, Prevljaka je sudbina odvela na novu posudbu – ovaj put je napustio Austriju i pridružio se belgijskom Eupenu. Konačno, Smail se tamo i skrasio pa je u avgustu 2020. Eupen i otkupio njegov ugovor.

U dresu Eupena Prevljak je doživio punu ekspanziju. U belgijskom prvenstvu do sada je postigao 24 pogotka u 42 nastupa. Tom učinku je pridodao i sedam asistencija.

Sjajne igre ovog rođenog Konjičanina nisu ostale nezapažene ni u samom vrhu evropskog fudbala. Ljetos se spominjao čak i interes Udinesea za njegove usluge, ali od transfera nije bilo ništa.

Još od 2015. godine, Prevljak je član bh. nacionalnih selekcija. Prvi koji ga je pozvao je Darko Nestorović i to 2015. godine. Smail je tada imao 19 godina, a nastupao je za U21 selekciju naše zemlje.

Prevljak je, nadalje, čekao i dočekao i poziv u A selekciju, a u istu ga je pozvao Robert Prosinečki.

Sudeći prema zadnjim objavama na Instagramu, junak BiH iz Kazahstana uskoro će postati i otac!

Treba dodati i da ovo nisu prvi golovi Prevljaka za A selekciju BiH. Ofanzivac Eupena je, naime, pogađao protiv Holandije u meču Lige nacija, a strijelac je bio i u nedavnom prijateljskom susretu protiv Kuvajta.